Terug

Volg Hart van Nederland

Limburgers nog altijd met handen in haar na zomerse overstromingen

Limburgers nog altijd met handen in haar na zomerse overstromingen

Persoonlijke verhalen

12 nov 2021, 23:23

Inwoners van Zuid-Limburgers hebben nog geen cent ontvangen van de overheid sinds de overstromingen in juli. Gedupeerden kunnen aanspraak maken op geld via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts), maar vooralsnog blijft het bij beloftes.

De familie Wetzels is een van de gedupeerde gezinnen. Zij zagen hun huis onder water lopen en ook de snackbar die zij huurden, raakte flink beschadigd. Vier maanden later heeft het gezin een kleine bijdrage ontvangen van het geld dat opgehaald werd door Giro 777, maar door de overheid is nog niets gestort. Ze moesten daarom noodgedwongen een crowdfundingsactie starten.

Onbewoonbaar

Volgens Desiree Wetzels wacht het gezin een moeilijke winter. "We konden na de overstroming in een tijdelijke woning, maar hier moeten we over een paar weken uit. Daarna moeten we terug naar ons eigen huis, maar dat is onbewoonbaar. Er ligt niet eens een vloer in."

Het gezin had al een lastig jaar achter de rug door corona, maar na de overstroming was er al helemaal geen geld meer om het huis op te knappen. Toen de steun vanuit de overheid uitbleef, werd het probleem enkel groter.

"Ik ben boos over de wijze waarop de situatie wordt afgehandeld", aldus Desiree. "De snackbar was vervelend, maar vooral ons huis is verdrietig. Ik ben ook in verwachting en kan zo niet met mijn kinderen wonen."

Coulant

De burgemeester van Valkenburg, Daan Prevoo, was woensdag in de Tweede Kamer voor een rondetafelgesprek over de overstromingen. Volgens hem schort het aan een daadkrachtig optreden van de overheid.

"Er is nog steeds geen euro uitgekeerd", aldus Prevoo. "De houding moet niet zijn van vooral opletten dat er geen euro teveel wordt uitbetaald. Juist een coulante en begripvolle benadering is op zijn plaats."

Schadevergoeding

De Wts-regeling is bedoeld om gedupeerden bij rampen te helpen wanneer een verzekering schade niet vergoedt. Half augustus besloot het kabinet om deze regeling in gang te zetten voor het overstromingsgebied. 22 november wordt door de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat verder gepraat over de overstroming.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.