Terug

Volg Hart van Nederland

Kinderen op speciaal onderwijs vaak te laat door vervoerder Trevvel: 'Wachten, kijken, wachten'

Kinderen op speciaal onderwijs vaak te laat door vervoerder Trevvel: 'Wachten, kijken, wachten'

Persoonlijke verhalen

5 sep 2022, 18:49

Bang zijn dat je zoon niet op tijd of veilig op school komt, of zelfs niet wordt opgehaald. Het is de reden van de onrust die de ouders van Cody van Haren al jaren met zich meedragen. De 16-jarige Rotterdammer volgt speciaal onderwijs en wordt door vervoerder Trevvel naar school in Zoetermeer gebracht. Maar hij komt voortdurend te laat, door een logistieke wirwar bij de vervoerder. En hij is een van de velen, in heel Nederland gaat het volgens Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs om liefst 14.000 kinderen met vervoersproblemen.

"Het is gewoon een ramp", vertelt vader Anthony aan Hart van Nederland. Zijn vrouw Bianca en hij zitten met de handen in het haar. Hun zoon Cody heeft het syndroom van Down, is slechthorend en lijdt aan de huidaandoening psoriasis. Logischerwijs volgt hij speciaal onderwijs en om naar zijn school in Zoetermeer te komen, haalt vervoerder Trevvel hem vanuit zijn huis in Rotterdam op. Maar het is iedere dag weer afwachten óf het busje überhaupt langskomt en hoe laat de vervoerder dan voor de deur staat. Met als gevolg dat Cody vaak te laat op school komt.

"We weten van tevoren nooit hoe laat hij wordt opgehaald. In de app staat bijvoorbeeld 08.00 uur, maar dan is de chauffeur er al om 07.00 uur", zegt Anthony. "Vanmorgen was hij pas om 08.45 uur op school, terwijl zijn les om 08.15 uur begon."

'Wachten, kijken, wachten'

Het is om gek van te worden, vindt ook Cody zelf. "Het is wachten, en maar kijken, en maar wachten." De tiener heeft volgens zijn vader ook last van de situatie. "Hij raakt er gestrest en opstandig van. Ook de psoriasis wordt erger. Hoe vaker het gebeurt, hoe erger hij zich voelt."

Anthony en Bianca zijn niet de enigen met slechte ervaringen met vervoerder Trevvel. De gemeente heeft al 140 klachten ontvangen. Volgens de ouders moet er structureel iets veranderen bij de vervoerder. "Het gaat niet alleen om kinderen met Down. Bij hem op school zitten ook autisten. Voor hen is het nog vele malen erger, als die elke dag met verschillende tijden, verschillende chauffeurs en verschillende voertuigen te maken krijgen."

Landelijk chauffeurstekort

Het probleem speelt al jaren bij de vervoerder. Het bedrijf wil - ondanks aandringen - niet reageren tegenover Hart van Nederland. Overigens blijkt het in heel het land lastig om kinderen op een gestructureerde manier naar speciaal onderwijs te vervoeren. "Er is een landelijk chauffeurstekort. In het openbaar vervoer kun je de dienstregeling misschien afschalen, maar hier kan dat niet.", vertelt Hilbert Michel van Koninklijk Nederlands Vervoer.

Er moet volgens moeder Bianca structureel iets veranderen bij Trevvel: "Ze moeten leren dat deze kinderen kwetsbaar zijn en dat ze niet zo met hen om kunnen gaan. De kinderen moeten nu door heel omgeving Rotterdam. Dat kan niet. De ritten moeten beter gepland worden. Ook moet er op kantoor iemand komen die het begrijpt. Die is er nu niet."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.