Persoonlijke verhalen
1 juli 2021, 22:28
Deze maand kreeg imker Erik Sonneveld de schrik van zijn leven: de 69-jarige man uit Brummen ging op een donderdagmorgen nietsvermoedend langs bij zijn bijen, maar zag tot zijn grote verdriet dat zijn koninginnenbijen waren gestolen. Zijn levenswerk werd daarmee in één klap teniet gedaan. "Ik ben naar de klote. Helemaal", verzucht Erik.
De imker had die dag aan één blik genoeg. Hij zag dat zijn bijenkasten anders stonden, met de deksels eraf. "Bovendien hoorde ik de bijen huilen. Toen wist ik meteen: de koninginnen zijn weg."
Dat was een behoorlijke klap in het gezicht. De bijen betekenen alles voor de gepensioneerde Erik. "Je mag al m'n geld hebben, alles van me afpakken. Maar blijf van mijn bijen af. Dat zijn mijn kinderen", treurt de imker.
Voor de leek lijkt het misschien niet zo'n ramp als Erik het doet voorkomen. Maar de koninginnen die hij in zijn imker hield, waren van goede kwaliteit. "Dit waren de beste die je maar kunt verzinnen. Van het zuiverste soort", vertelt Erik. Al jarenlang is hij bezig om raszuivere bijen te kweken. Daarin spelen de koninginnen een cruciale rol.
En dat is precies waarom die bijen gestolen worden, weet Nadine Schalk, directrice van de Nederlandse Bijenvereniging. "Soms worden hele bijenkasten weggehaald, soms zijn het alleen de bijen zelf. Omdat ze kostbaar zijn. Zeker die van meneer Sonneveld, van die kwaliteit. Die zijn erg geliefd."
Dieven maken dan ook steeds vaker jacht op dit soort unieke exemplaren. Dat is meestal een gerichte actie. "Het is niet zo dat er een willekeurige schuur wordt opengetrokken op zoek naar een fiets en toevallig die bijen meeneemt. Iemand die dit doet, heeft echt wel kennis van imkerij."
De gestolen bijen worden voor een hoop geld verkocht. "De kasten kunnen, als ze goed hout hebben, zonder bijen al een paar honderd euro opleveren. Datzelfde geldt eigenlijk voor de topkwaliteit bijen", legt Schalk uit.
Ze zijn ook relatief makkelijk mee te nemen, want niet alle bijenstallen zijn goed beveiligd. "Het is dan een kwestie van de kast sluiten en inladen, een werkje van enkele minuten. De dieven waren blijkbaar in dit geval op de hoogte van de waarde van deze bijen en van de plaats waar ze gehouden werden."
Zonder die beestjes kan imker Erik eigenlijk weer opnieuw beginnen. Dat kost hem een jaar, maar hij laat zich niet tegenhouden. Daarvoor zijn zijn bijen te belangrijk. "Ik moet ze horen, ruiken en zien. Ik kan niet zonder ze", sluit de imker af.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.