Persoonlijke verhalen
30 juni 2022, 23:01
Petra Pouw woont nu vier jaar in haar sociale huurwoning in Amersfoort samen met haar dochter en invalide man. Afgelopen week kregen ze te horen dat de sociale huurwoningen in onder meer haar straat worden gesloopt en herbouwd. Het nieuws viel haar slecht: er is geen alternatief en het tijdsbestek is onduidelijk.
Dat er wat gedaan moet worden aan de huizen, daar is Petra het mee eens: "Het zijn oude huizen en ze zijn niet onderhouden. Het tocht in ons huis is heel erg, er zat schimmel in de kelder en we hebben ongedierte, zoals muizen of slakken. Bovendien zie ik mijn gordijnen bewegen als ze dichtzitten." Toch maakt het plan van de Alliantie haar gestrest vanwege de onzekerheden en de kosten.
"Wij krijgen één keer verhuiskostenvergoeding: als we weggaan maar niet als we terugkomen. Wij moeten ons nu ook zelf inschrijven als woningzoekenden, terwijl er een woningtekort is", vertelt Petra. "Ik snap niet wat het plan is van de woonstichting. Mensen in de buurt zitten in onzekerheid, want we weten niet wat er gaande is. Ik heb een poos terug een invalideparkeerplek aangevraagd voor veel geld. Gaat die mee?"
Petra en haar partner hebben nu veel stress: "Mijn man is ziek. Hij is net klaar met z'n bestraling en we zijn aan het bijkomen, maar nu krijgen we dit op ons dak. Mijn man kan niet schilderen of vloeren leggen en ik werk 5 dagen in de week. Ik kan het dus ook niet allemaal alleen doen. We moeten dat uitbesteden als we gaan verhuizen. We worden zo de kosten ingejaagd."
"De woonstichting zegt nu dat ze een onzekerheid weg willen nemen, maar het wordt alleen maar erger. We weten helemaal niet wat ze van plan zijn in de nieuwe wijk. Wanneer gaat dat gebeuren?", zegt ze. "Ik ben al uit mijn huis. Ik krijg inspraak, maar ik moet nu al aangeven of ik wil blijven. Maar ja, ik weet niet wat het gaat kosten of hoe de buurt eruit gaat zien.
"Het is allemaal zo onzeker, zeker voor de oudere bewoners. Zij keren niet meer terug, omdat ze te oud zijn om twee keer te verhuizen. Bovendien krijgen ze sowieso geen eengezinswoning meer toegewezen gekregen", stelt Petra. "Deze oudere bewoners wonen hier al hun hele leven en ze kennen iedereen. Nu moeten ze ineens weg. De overbuurvrouw heeft al een week niet geslapen."
Volgens Petra gaat de situatie dus niet zoals het zou moeten: "Dit mag niet de gang van zaken zijn. Al moet ik twee jaar op een camping wonen, het maakt me niet uit, de woonstichting moet ervoor zorgen voor een alternatief en niet ik."
"De Alliantie heeft het voornemen om op termijn nieuwbouw te realiseren in de buurt Van Ghentstraat en omgeving in Amersfoort. Zij is volop bezig om haar woningen voor de toekomst klaar te maken. Dat betekent dat de Alliantie of woningen renoveert, of woningen wil vervangen door nieuwe woningen", zegt de woonstichting.
"De afgelopen jaren heeft de Alliantie onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de woningen en de mogelijkheden om de woonsituatie te verbeteren in de Van Ghentstraat, de Van Nesstraat en de Van Galenstraat. Zo zijn onder andere de bestaande situatie, de technische staat van de woningen, de omgeving en de verschillende soorten woningen onderzocht. De uitkomst van die onderzoeken is dat de Alliantie het voornemen heeft deze woningen in de toekomst te vervangen door nieuwe, betaalbare, duurzame woningen."
"We weten dat veel van onze bewoners al geruime tijd wachten op duidelijkheid over de toekomst van hun woning en buurt. Daarom willen we onze bewoners hierover graag helderheid geven. Het bouwen van nieuwe woningen zal naar verwachting over enkele jaren starten. In de tussentijd maken we een nieuw plan voor de buurt. Hierin willen we de wensen en ideeën van onze bewoners zoveel als mogelijk meenemen", licht Joan van der Burgt, Alliantie-directeur, toe.
De woonstichting wil graag in gesprek met de bewoners: "Bewoners konden op donderdag 23 juni aanwezig zijn bij een inloopbijeenkomst. Hier waren medewerkers van de Alliantie en de gemeente aanwezig om vragen persoonlijk te beantwoorden. Bewoners die niet bij de inloopbijeenkomst konden zijn of de voorkeur geven aan een persoonlijk gesprek, worden thuis door Alliantie-medewerkers bezocht of op kantoor uitgenodigd. En bewoners die wel bij de inloopbijeenkomst zijn geweest en een aanvullend gesprek willen, worden vanzelfsprekend ook persoonlijk bezocht of uitgenodigd op kantoor."
Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.