Terug

Volg Hart van Nederland

Huis van Kees gaat plat maar waar moet hij dan wonen met zijn kipjes?

Persoonlijke verhalen

30 juli 2021, 23:25

Bijna honderd sociale huurwoningen in het Groningse Appingedam worden eind dit jaar gesloopt. Ook het huis van Kees Jongsma gaat plat. En dat betekent dat hij andere woonruimte moet zoeken. Maar Kees wil helemaal nergens anders heen vanwege zijn 35 duiven en kippen. Bovendien vindt hij dat er met twee maten wordt gemeten; een duivenmelker in de buurt kreeg wél de garantie dat hij op dezelfde plek mocht blijven.

In totaal worden 96 woningen gesloopt en herbouwd. De huizen zijn in slechte staat. Kees wil na de herbouw maar één ding en dat is terugkeren naar zijn vertrouwde plek waar hij al 38 jaar woont. "En nu zou ik na al die jaren moeten verkassen en niet terug mogen komen naar mijn eigen plek", zo vertelt hij aan Hart van Nederland.

Met twee maten gemeten

Kees is al twee jaar bezig om duidelijkheid te krijgen van Woongroep Marenland over zijn situatie. Hij heeft sierkippen en duiven waar hij met liefde en aandacht voor zorgt. Maar zijn hele zaakje verhuizen, dat ziet hij niet zitten.

Volgens Kees wordt er door de woningcorporatie ook met twee maten gemeten. "Een buurman verderop mocht zijn duivenhok wel laten staan. En ik dus niet. Daar ben ik het niet mee eens. Je moet man van bijna 70 niet meer vragen om dat spul te verhuizen. Als ze dat wel willen, hebben ze een probleem met mij. Ik laat ze mijn hobby niet afpakken."

Sommige bewoners wonen al tientallen jaren in hun woning en willen hun oude vertrouwde stekje niet kwijt, zoals overbuurman Jurgen Romeling. Ook hij vindt dat de woningcorporatie tekortschiet. "Ik vind het bijna crimineel. Als de sociale woningbouw zo te werk gaat in Nederland, dan is er iets goed mis. Zo ga je niet met mensen om."

Lastige juridische brieven

Volgens Romeling wordt er sinds 2013 geen meer onderhoud gepleegd aan de sociale huurwoningen. Vervolgens is er een besluit genomen om te slopen, zonder dat buurtbewoners wordt verteld waar ze naartoe moeten of welke rechten we hebben.

Lokale partij Gemeentebelangen is het met Kees en Jurgen eens. Zij vinden ook dat er iets niet goed gaat. "Ik kan me de situatie van de bewoners goed voorstellen. Ze vechten al twee jaar voor hun rechten en krijgen allerlei lastige juridische brieven waar ze eigenlijk niks van begrijpen. Dat kan natuurlijk niet. Marenland moet nou eens goed uitleggen wat er aan de hand is en oplossen."

Hek op slot

Woongroep Marenland laat aan Hart van Nederland weten niet in te gaan op individuele gevallen. Bewoners kunnen terugkeren in dezelfde straat, maar niet op exact dezelfde plek. Dat is omdat de corporatie een ander soort huizen terugbouwt dan er nu staan.

En dat betekent dat Kees zijn geliefde stekje, waar hij alle ruimte heeft voor zijn kippen en duiven, moet achterlaten. Maar Kees is strijdvaardig en laat zich niet zomaar aan de kant zetten. "Dit gaat niet gebeuren, er zit een slot op het hek. Laten ze maar komen! Het is heel makkelijk, ik ga hier niet weg!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.