Persoonlijke verhalen
23 juli 2021, 17:33
In Utrecht zijn twee ouders naar de rechter gestapt omdat ze het geslacht van hun baby in de geboorteakte willen wijzigen. Ze willen dat hun kind op een latere leeftijd moet kunnen kiezen over de genderidentiteit. "Een m of een v in het paspoort was alleen voor de militaire dienst belangrijk."
De rechtbank Midden-Nederland heeft afgelopen woensdag hierover een uitspraak gedaan. De baby, die in 2020 is geboren, wordt 'genderautonoom' opgevoed. De ouders maken hierbij geen onderscheid tussen jongens of meisjes.
Een arts heeft na de geboorte vastgesteld dat het stel een jongetje heeft gekregen. Dat geslacht is ook opgenomen in de geboorteakte. De ouders zijn het daar niet mee eens en deden een verzoek bij de rechtbank om het geslacht aan te passen.
De twee vinden dat er te vroeg een uitspraak is gedaan over de identiteit. Ze vinden dat de uiterlijke kenmerken niets zeggen over hoe het kind het eigen geslacht op een latere leeftijd ervaart. En willen dat het kind bepaalt wat voor geslacht er wordt vastgelegd. Ze zouden daarom graag willen zien dat het geslacht wordt veranderd in: 'Niet kunnen worden vastgesteld'.
De rechtbank gaat hier niet in mee. De arts heeft duidelijke kunnen zien om wat voor geslacht het gaat. En is geen medische twijfel. De geboorteakte blijft dus ongewijzigd.
De vereniging van genderdiversiteit heeft dit ook nog niet eerder meegemaakt. "Je kunt niet een kind aangeven als geslacht X bij de geboorte. De wet schrijft voor dat de ambtenaar iets moet neerzetten in het paspoort", legt Hannah Oberzaucher uit aan Hart van Nederland.
Het kind heeft dus nog steeds een 'm' in zijn geboorteakte staan, al vraagt Oberzaucher zich af of dit nog relevant is. "Een 'm' of een 'v' was alleen belangrijk voor de militaire dienst. Zo wist de overheid in een oogopslag wie ze konden oproepen en wie niet."
Dat de ouders een neutrale identiteit willen voor hun baby, is opmerkelijk te noemen. "Er zijn enkele gevallen bij ons bekend van mensen die zich toch liever een vrouw voelen en andersom. Die kunnen dat vanaf zestienjarige leeftijd laten veranderen. Het komt maar sporadisch voor dat iemand ervan overtuigd is geen man of vrouw te zijn", legt Oberzaucher uit.
De familierechter gaat hierin mee. De neutrale identiteit kan juridisch worden erkend in de volgende gevallen: als er medische twijfel is over het geslacht van de baby of als iemand vanaf 16 jaar of ouder ervan overtuigd is geen man of vrouw te zijn.
De rechtbank Midden-Nederland laat weten nooit eerder zo'n rechtszaak te hebben gehad. Daarnaast is er geen wettelijke basis voor de wens van de ouders. Een ambtenaar mag niet het neutrale geslacht invullen op de geboorteakte. Wel mag het stel de baby genderautonoom opvoeden. De rechter heeft namelijk geen invloed op de opvoeding die het kind krijgt.
Het is nog niet bekend of de ouders van de baby in hoger beroep gaan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.