Terug

Volg Hart van Nederland

Geen onderzoek naar schimmige adopties uit Chili door Nederlandse non

Geen onderzoek naar schimmige adopties uit Chili door Nederlandse non

Persoonlijke verhalen

2 sep 2023, 21:48

Demissionair minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming ziet geen reden om zelf een onderzoek te starten naar schimmige adopties uit Chili door de inmiddels overleden Nederlandse non Gertrudis Kuijpers. Dat heeft de minister laten weten op Kamervragen van de SP.

De adopties vonden plaats in de jaren zeventig en tachtig tijdens de wrede dictatuur van Augusto Pinochet. Weerwind vindt het spijtig dat er in het verleden misstanden zijn geweest, maar laat het verder over aan de autoriteiten in Chili. Wel wil de minister graag in gesprek met geadopteerden uit Chili.

Hart van Nederland sprak vlak voor haar overlijden nog uitgebreid met Kuijpers:

Omstreden adoptie-non reageert op beschuldigingen: 'Nooit mee te maken gehad'
5:03
Omstreden adoptie-non reageert op beschuldigingen: 'Nooit mee te maken gehad'

In het Zuid-Amerikaanse land werden naar schatting 20.000 baby’s onder verdachte omstandigheden van hun moeders gescheiden en ter adoptie aangeboden. In onze Hart van Nederland-podcast De Adoptienon, over de handel en wandel van zuster Kuijpers in het Chileense kindertehuis Las Palmas, spreken geadopteerden uitgebreid over het onderzoek dat nu nog loopt in Chili en de antwoorden die zij nog hopen te krijgen.

Strafrechtelijk onderzoek in Chili

De zaak kwam in Nederland aan het licht na een televisie-interview met de Chileense Nederlander Alejandro Quezada. Hij beweerde kort na zijn geboorte van zijn moeder gestolen te zijn. De Nederlandse non Gertrudis Kuijpers zou volgens hem hierbij betrokken zijn geweest. In totaal zou de vrouw betrokken zijn geweest bij 99 adopties van Chili naar Nederland. Politie en justitie in Chili zijn al jaren bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar vermeende illegale adopties.

De Adoptienon

In 2019 werd Kuijpers door de Chileense recherche gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij schimmige adoptiepraktijken. Zuster Kuijpers was onderweg vanuit Chili naar Uruguay. In het interview dat ze aan Hart van Nederland gaf reageerde Kuijpers: "Stomverbaasd. Maar bang, waar ben ik bang voor. Ik heb toch niets te vrezen?" Kuijpers heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. In januari dit jaar overleed de vrouw.

In onze Hart van Nederland podcastserie de Adoptienon doet Gertrudis Kuijpers, vlak voor haar overlijden in januari, een boekje open over haar visie op de gebeurtenissen en verweert zij zich tegen alle beschuldigingen:

Luister naar De Adoptienon via je favoriete podcastapp, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts of Juke. Vergeet vooral niet te abonneren om niks te missen!

Wil je reageren op deze podcast? Stuur dan een bericht naar podcast.hart@talpanetwork.com.

Structurele misstanden adopties in Nederland

Een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra keek naar interlandelijke adopties tussen 1967 en 1998 en concludeerde in 2021 dat er veel dingen fout zijn gelopen. Het systeem van adopties zou 'fraudegevoelig' zijn en werd per direct opgeschort. Het kabinet maakte excuses voor de houding van de Nederlandse staat destijds.

Inmiddels is adoptie weer mogelijk onder strengere voorwaarden. Minister Weerwind zegt geraakt te zijn door de verhalen over misstanden en wijst erop dat er wordt gewerkt aan verbetering.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.