Terug

Volg Hart van Nederland

Financiële zorgen voor weduwe gedode snackbareigenaar, crowdfundingsactie blijkt lifesaver

Persoonlijke verhalen

13 aug 2023, 09:56

Xiao, de weduwe van Wei Chen die het slachtoffer werd van een dodelijke steekpartij in Den Haag, staat voor financiële uitdagingen nu ze zonder inkomen zit. Snackbarhouder Wei werd in januari doodgestoken op weg naar huis na zijn werk. De verdachten zijn minderjarig en zitten momenteel vast in afwachting van de rechtszaak.

Xiao, zelf ook mishandeld en emotioneel nog steeds erg aangedaan, kan momenteel niet werken en haar financiële situatie is zorgwekkend. Ondanks het bestaan van hulpregelingen voor slachtoffers van geweldsmisdrijven lijken nabestaanden vaak tussen wal en schip te vallen met beperkte financiële steun, zeggen deskundigen.

Vrienden van de weduwe en haar gezin hebben een crowdfundingsactie opgezet, die inmiddels goed loopt. Xiao is ontzettend dankbaar voor alle steun en bemoedigende woorden die dit haar oplevert.

"Ze voelde zich eerst in de steek gelaten en alleen", zegt Femke Beeloo-Planken, de initiatiefnemer van de doneeractie. "Maar deze actie is een eye opener. Ze ziet: mensen willen helpen, ze geven om haar."

5000 euro

Gemeente Den Haag biedt vorm van ondersteuning, maar experts pleiten voor herziening van het huidige systeem. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft Xiao een eenmalige tegemoetkoming van 5000 euro uitgekeerd, maar dit bedrag is ontoereikend om haar volledige kosten te dekken.

Letselschadeadvocaat Edwin Bosch ziet het vaker in zijn praktijk. "Als je in loondienst bent en iets dergelijks overkomt je, dan heb je het vangnet van de werkgever die je salaris bij ziekte maximaal twee jaar moet blijven doorbetalen. Maar zelfstandig ondernemers zitten in een andere positie."

Er zijn verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid die zelfstandig ondernemers en zzp'ers kunnen afsluiten, maar die zijn vaak duur. "In gevallen waarbij de zzp'er geen verzekering heeft afgesloten en de tent gaat plotseling dicht, dan is je inkomen weg", legt Bosch uit.

De advocaat ziet zo gauw geen passende oplossing voor het probleem. "Het lijkt misschien te gaan om een kleine groep ondernemers, maar we hebben steeds meer zzp'ers voor wie een verzekering afsluiten tegen arbeidsongeschiktheid gewoon onbetaalbaar is."

Sneller een voorschot

Arlette Schijns doet naast haar werk als letselschadeadvocaat promotieonderzoek hiernaar. Zij vindt dat slachtoffers van geweldsmisdrijven sneller een voorschot op hun schadevergoeding moeten krijgen.

"Ik pleit ervoor om dit via het verzekeringsrecht op te lossen, zoals het nu bij verkeersongevallen gebeurt. Of via het Schadefonds Geweldsmisdrijven een substantieel upfront payment te laten doen", zegt ze in een reactie tegen Hart van Nederland.

De rechtszaak tegen de minderjarige verdachten dient in september. Omdat het gaat om minderjarige verdachten zal die zaak achter gesloten deuren plaatsvinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.