Persoonlijke verhalen
26 aug 2021, 22:43
De 20-jarige Martine Schuring ter Morsche overleed zondag in Lissabon. De vermoedelijke dader, haar vriend, sloeg zijn vriendin zaterdag in Portugal dusdanig hard, dat zij een dag later overleed. De familie van de jonge vrouw is diep geschokt. "Ze was een vreselijk lief kind. En die zijn we nu kwijt", zegt haar oom tegen Hart van Nederland.
De oom praat vol liefde over zijn 'lievelingsnichtje'. "Het was een scheet van een wijf. Ze was iets speciaals voor ons allemaal. Ik was voor haar altijd Oompie ." Het nieuws van haar overlijden kwam vanzelfsprekend ongelofelijk hard aan bij de familie. "We kregen het dinsdag pas te horen. De schok is groot. Ontiegelijk groot", treurt hij.
Martine zelf heeft een bijzonder verhaal. Toen ze anderhalf was, werd zij geadopteerd uit China. "Vanaf dag één heb ik haar in mijn hart gesloten. Het is mijn meisje", zegt de oom. Later blijkt dat zij een IQ van net boven de 50 heeft en licht verstandelijk beperkt is.
Na een liefdevolle periode thuis, gaat Martine daarom op 17-jarige leeftijd begeleid wonen. Ze leert in die tijd haar vriend, die ook begeleid woonde, via Instagram kennen en het stel besluit een jaar later voor werk samen te gaan wonen in Lissabon. Beiden hadden daar een baan in een callcenter gevonden. "Maar wij vonden als familie dat Martine helemaal niet zelfstandig genoeg was. De instanties hebben daarin gefaald", blikt haar oom terug.
Onder meer een gedragswetenschapper van haar instelling en een psychiater constateerden dat Martine zelfstandig genoeg was en dus in Portugal kon gaan wonen. Vanaf dat moment wordt het eerst zo intieme contact eigenlijk steeds minder. "Dat brokkelde langzaam af. Eerst Facetimeden we nog vaak, maar later nauwelijks nog."
Nu bekend is dat haar vriend de vermoedelijke dader is, begrijpt 'Oompie' met terugwerkende kracht veel beter hoe zijn nichtje eraan toe was. "Ik heb contact gezocht met haar werk. Daar zeiden ze dat ze vaak met blauwe plekken op werk aankwam en dat ze zelfs hulp hebben aangeboden."
Die plekken probeerde ze te verbergen, door bijvoorbeeld tijdens het Facetimen geen lampje aan te doen. "Dan vroeg ik of ze licht wilde aandoen, maar dan zei ze dat die kapot was. Ik zag altijd alleen maar haar silhouet. Ook van haar vriendinnen in Portugal hoorde ik dat ze vaak ruzie hadden en ze mishandeld werd. Dat doet pijn", zegt de oom, die zijn nichtje anderhalf jaar geleden voor het laatst in levenden lijve zag.
De verhalen die nu naar voren komen, zetten de familie ook aan het denken. "Zijn er voortekenen geweest? Had ik erheen moeten gaan om haar daar weg te halen? Maar ja, ze is 20. Als zij zegt: 'ik ga niet weg', dan heb ik geen poot om op te staan", legt de oom uit.
Het lichaam van Martine is nog altijd niet in Nederland. De repatriëring kost tijd én geld (zo'n 7.500 euro), maar is logischerwijs wel de eerste prioriteit van de familie. Daarna volgt een afscheid, laat de oom weten. "En dan gaan we alles op een rijtje zetten: waar is het misgegaan? Want dit had voorkomen kunnen worden. Het gaat ons erom dat als er fouten zijn gemaakt bij de instanties, dat dat wordt erkend. En dat het een ander niet overkomt", zegt hij tot slot.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.