Terug

Volg Hart van Nederland

Ellen verloor haar blindengeleidenhond en kan nu geen kant op

Ellen verloor haar blindengeleidenhond en kan nu geen kant op

Persoonlijke verhalen

2 okt 2022, 22:59

Op de koffie bij haar moeder of een lekkere wandeling maken. Dat is momenteel erg lastig voor Ellen Zieleman uit Nijverdal. Zij is blind en afhankelijk van een hulphond. Noodgedwongen moest haar blindengeleidenhond Nadal met pensioen vanwege ziekte. Sindsdien zit Ellen thuis en kan zij geen kant op.

De wachtlijsten voor een hulphond is inmiddels zo lang dat het voor Ellen twee jaar kan duren voordat ze weer een opvolger heeft. Daardoor is ze nu zeer afhankelijk van haar dochter en partner en dat vindt ze moeilijk. Vooral omdat er geen toekomstperspectief is van hoe lang dit precies gaat duren. "Ik zou haast durven zeggen dat ze depressief is", zegt Loes Gerards, dochter van Ellen.

Als Ellen van huis vertrekt, loopt ze expres naar de overkant van de straat, omdat ze weet dat daar een stoeprand is. Maar nog geen 20 meter van haar huis weet ze al niet precies meer waar haar huis is. Dat is voor Ellen in één woord frustrerend: "Dat voelt heel erg opgesloten."

Herkenbaar probleem

Dat Ellen zo lang moet wachten, komt vooral door een gebrek aan gastgezinnen waar de puppy's kunnen opgroeien tot ze twee jaar zijn. "De wachtlijst voor blindengeleidenhonden loopt op tot twee jaar", vertelt Pieter-Jan Blok van DCN Geleidehonden. "Ze moeten wennen aan geuren, beweging", legt hondentrainer Iris van der Veen het werk uit. Om die reden is dan ook DCN Geleidehonden naarstig op zoek naar gastgezinnen voor de puppy's.

Ook KNGF Geleidehonden ziet deze problemen. "Voor bestaande cliënten die voor een bijna gepensioneerde geleidehond vervanging nodig hebben, geldt de afspraak dat we ze tijdig op de wachtlijst zetten, zodat ze hopelijk niet of niet te lang zonder hond hoeven te zitten. Mensen die voor het eerst een hond bij ons aanvragen hebben inderdaad in de tussentijd niets of wellicht een hond van een andere hulphondenschool", vertelt de organisatie aan Hart van Nederland.

Wegwerken van achterstanden

Volgens KNGF Geleidehonden is de druk op de wachtlijst door verschillende factoren de afgelopen tijd toegenomen: "Door lockdowns en beperkingen in de afgelopen coronajaren zijn er achterstanden en vertragingen ontstaan op het gebied van het fokken van pups, het socialiseren van pups en de schooltraining van honden. Het opleidingstraject van pup tot afgestudeerde geleidehond duurt bijna 2 jaar. Tegelijkertijd blijft de vraag naar hulphonden groot. Daarnaast hebben we te maken met de soms onvoorspelbaarheid van de natuur: groottes van de geboren nesten, mogelijke ziektes, etc."

"We werken op dit moment dan ook hard aan het wegwerken van achterstanden, het aantrekken van meer trainers, het verhogen van de instroom van pups met juiste kwaliteits- en karaktervereisten en het werven van voldoende vrijwilligersgezinnen die een pup het eerste jaar willen socialiseren en opvoeden. Naar dit soort puppypleeggezinnen zijn we momenteel hard op zoek", zegt de organisatie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.