Terug

Volg Hart van Nederland

Joans dochter stapte uit het leven vanwege tinnitus: 'Haar wereld werd steeds kleiner'

Joans dochter stapte uit het leven vanwege tinnitus: 'Haar wereld werd steeds kleiner'

Persoonlijke verhalen

30 aug 2022, 21:48

Meer dan twintig jaar geleden is Gaby in Jemen als er een bom vlakbij haar ontploft. Ze overleeft de bomaanslag, maar heeft sindsdien last van oorsuizen. De suizen, tinnitus genaamd, zijn niet te behandelen en uiteindelijk kiest Gaby voor euthanasie. "Er was geen alternatief meer, ze wilde niet meer leven. Ze kon het niet meer aan" vertelt haar moeder.

"Gaby was een musicus, ze speelde klarinet", zegt haar moeder. "Musici zijn heel gevoelig voor tinnitus. De combinatie van de bomaanslag en dat ze een musicus was, kan voor gehoorbeschadiging hebben gezorgd waardoor de tinnitus is ontstaan."

Isolement

Joan vervolgt: "Doordat zij constant heftige geluiden in haar hoofd had, werd haar wereld steeds kleiner. Ze kon geen vriendinnen meer ontvangen, ze kon niet gezellig een dagje shoppen of naar de film, of een concert. Ze kon niet meer zelf muziek maken. Ze zat echt gevangen in het geluid."

Isolement is een veelvoorkomend fenomeen bij tinnituspatiënten, stelt psycholoog Michelle van Jole, die gespecialiseerd in behandeling van tinnituspatiënten. "Patiënten raken door tinnitus vaak angstig en somber. Daardoor doen ze dingen niet, waardoor ze nog minder gelukkig worden, waardoor ze nog minder energie krijgen. Eigenlijk een lange neerwaartse spiraal. Die proberen we te doorbreken met de therapie."

Geen behandeling

"Want voor de duidelijkheid, er is geen behandeling voor tinnitus" zegt de psychologe. "Het is ingewikkeld want je kan niet afstand nemen van oorsuizen. Het gaat om acceptatie en balans. Een manier te vinden om te doen, wat je vroeger ook deed. Mensen met oorsuizen zijn geneigd om maar bezig te blijven, want dat leidt af. En dat klopt, dat leidt af, maar als je altijd aanstaat ben je te veel bezig en krijg je geen rust."

Zo'n 1 op de 5 van de jongeren heeft last van tinnitus, blijkt uit cijfers van de Stichting Hoormij. En vooral bij jongeren neemt het aantal dat last heeft toe, voegt Saskia Kloet van VeiligheidNL toe. "We zien een hoge geluidsblootstelling steeds vaker op jongere leeftijd. De laatste onderzoeken laten zien dat de kans op beginnende gehoorschade op jonge leeftijd steeds vaker aanwezig is, waarvan nog niet duidelijk is hoe dat zich ontwikkelt op latere leeftijd."

"Je komt er nooit meer van af. Dus er moet nu weer een enorme campagne denk ik voor al die jongeren: bescherm je oren, doe die oordoppen in", vindt Joan. "Want volgens mij is dat allemaal een beetje weggezakt."

Euthanasie

Gaby heeft ruim 14 jaren geleefd met de piep in haar oren, vertelt Joan. "Uiteindelijk had ze continu vier verschillende geluiden in haar hoofd. Ze heeft alle artsen gezien, alle methoden toegepast die toentertijd bekend waren om er iets tegen te doen. Je kan het zo gek niet bedenken of ze heeft het geprobeerd, op een gegeven moment zei ze: Ik kan niet het risico lopen dat het werkt en ik het niet heb geprobeerd. Uiteindelijk werd ze radeloos en ik met haar."

"Toen ze het me vertelde, overviel het me. Maar er was geen alternatief meer voor haar, ze wilde niet meer leven. Tegelijkertijd was ik op dat moment niet verbaasd, ik vond het dapper en moedig van haar. Ik heb haar tot het einde gesteund in haar beslissing. Het is verschrikkelijk natuurlijk, maar ik begreep haar. Van daaruit kon ik haar onvoorwaardelijk steunen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.