Terug

Volg Hart van Nederland

'Krielkip' Dennis (21) werd gepest en maakte een einde aan zijn leven

Persoonlijke verhalen

27 sep 2021, 23:12

Op de basisschool werd hij uitgescholden voor 'krielkip' en 'struisvogel'. De pesterijen door zijn klasgenoten hielden jarenlang aan. Dennis de Groot uit Vlissingen raakte in een depressie en zag geen uitweg meer. Op zijn 21e maakte Dennis een eind aan zijn leven. In de Week Tegen Pesten wordt met zijn verhaal aandacht gevraagd voor de zorgwekkende situatie van 350.000 kinderen die jaarlijks worden gepest.

"Ik heb ooit bij Dennis in de klas gezeten op de basisschool", aldus oud-klasgenoot Mercy Kamermans. "Daarna heb ik hem nooit meer gezien, we gingen allebei naar een andere middelbare school. Jaren later hoorde ik via via dat Dennis een einde had gemaakt aan zijn leven. Ik schrok. Heeft het te ermee te maken dat hij behoorlijk werd gepest?"

'Neemt hij mij wat kwalijk?'

Mercy ging op zoek naar het verhaal achter haar oud-klasgenoot. Ze kwam terecht bij zijn broer, Mark. "Dat vond ik best wel eng. Misschien nam hij mij of de klas wat kwalijk", vertelt Mercy. Ze ziet zichzelf niet als een van de pesters, maar zag als kind wel hoe Dennis dag in, dag uit werd gepest en buitengesloten. Na contact met zijn broer, besloot ze een documentaire over Dennis te maken.

Broer Mark doet daarin uitgebreid zijn verhaal. Hij zag hoe zijn broertje in een zware depressie belandde. "Gaandeweg de opnames herinner je je dingen waarvan je dacht dat je ze vergeten was. Dat is wel confronterend", vertelt hij. "In de basisschooltijd was ik er niet zo van bewust dat Dennis gepest werd. Het was wel duidelijk dat hij moeite had om zijn weg te vinden."

Krielkipje

Met bijnamen als 'krielkip' en 'struisvogel' was Mark wel bekend. "Dat werd op school zo gezegd. Onze ouders zijn ook nog naar school gegaan om het met meesters en juffen erover te hebben. Ik weet wel dat hij eronder te lijden had, maar de ernst van de situatie is later pas tot me doorgedrongen."

Zijn broertje zag als jonge twintiger in 1998 geen uitweg uit zijn depressie en nam een overdosis. "De realisatie dat pesten op jonge leeftijd zo'n effect kan hebben op latere leeftijd kwam echt pas later in mijn leven. Je zou kunnen zeggen té laat", beseft Mark. "Hij had veel last van het pesten, maar kon zelf niet erkennen dat hij getraumatiseerd was. Zijn depressie was zijn werkelijkheid, en die was heel zwartgallig."

Verborgen wereld

"Voor een gewoon mens is dat ondoenlijk om mee te leven. En voor Dennis uiteindelijk ook", aldus Mark. In de Week Tegen Pesten wordt aandacht gevraagd voor de ernst van pesten. De documentaire over Dennis wordt binnenkort ook op middelbare scholen vertoond, in de hoop dat het helpt tegen pesten.

Jaarlijks worden volgens het CBS honderdduizenden kinderen gepest en juist daarom vindt Mark alle aandacht zo belangrijk. "Jongeren zijn kwetsbaar en het is nog steeds niet goed bekend in hoeverre pesten later nog kan doorwerken. We moeten het continu onder de aandacht brengen en er een maatschappelijk debat over voeren. Zeker nu sociale media zo'n grote rol spelen. Er vindt nu ook een verborgen wereld van pesten plaats. Deze tijd, zoals het er nu voorstaat, is alleen maar erger."

Zie jij het leven niet meer zitten en heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.