Terug

Volg Hart van Nederland

Demonstratie tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer

Persoonlijke verhalen

22 jan 2022, 23:12

Een landelijke campagne tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. Dat willen Emma de Miranda en Stefanie Koning van het Instagramaccount 'Say No More'. Zaterdag organiseerden ze een demonstratie tegen grensoverschrijdend gedrag in het ov. Broodnodig, want honderden vrouwen krijgen er jaarlijks mee te maken.

"Ik vind het belangrijk dat iedereen veilig van A naar B kan", vertelt De Miranda aan Hart van Nederland. En volgens haar, en talloze andere vrouwen, is dat in het ov lang niet altijd het geval. "In het openbaar vervoer wordt er naar je gesist, je kan aangeraakt worden, iemand gaat tegenover je zitten in de coupé en blijft je strak aankijken en misschien wel het ergste: treinrukkers."

Training voor ov-personeel

"Ik zou het fijn vinden als er een specifieke training komt voor ov-personeel", gaat De Miranda verder. "Uit een anonieme enquête onder conducteurs komt dat ze niet zo goed weten wat ze moeten doen bij een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik vind het gek dat daar geen protocol voor is."

En dus demonstreert De Miranda zaterdag met een handvol demonstranten en haar partner Stefanie Koning op het Jaarsbeursplein in Utrecht. Bij de demonstratie worden teksten voorgelezen van mensen die vervelende ervaringen hebben gehad tijdens het reizen. Een van die ervaringen luidt: "Hij keek me strak aan terwijl hij zich zat af te trekken. Ik wist dat ik niet zomaar uit de trein kon stappen. Ik voelde me daardoor opgesloten en ik raakte in paniek.”

'Het is niet jouw schuld'

Volgens de president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, Marjan Rintel, kunnen mensen bij vervelende situaties altijd contact opnemen met de NS meldkamer of 112. "Laat één ding heel duidelijk zijn. Seksuele intimidatie, in welke vorm dan ook, accepteren we niet in onze treinen, op onze stations en bij ons bedrijf!"

"Ook iets wat misschien onschuldig bedoeld is, kan de ander als ongewenst en intimiderend ervaren", gaat Rintel verder. "De ontvanger bepaalt waar de grens ligt tussen gewenst en ongewenst. Respecteer die grens en accepteer het als je wordt aangesproken. Maar onthoud vooral: het is niet jouw schuld. Seksuele intimidatie is, in welke vorm dan ook, ontoelaatbaar."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.