Terug

Volg Hart van Nederland

Demonstranten voeren actie bij Tweede Kamer voor 'jeugdzorgaffaire'

Persoonlijke verhalen

21 mei 2021, 19:38

Al voor vijfde dag op rij staan GZ-psycholoog Pieter Wentzel en een groepje gedupeerde ouders van vroeg tot laat op het Plein voor de Tweede Kamer. Dit doen zij om aandacht te vragen voor de vele uithuisplaatsingen van kinderen door jeugdzorg. Er zijn in Nederland zo'n 45.000 kinderen uit huis geplaatst en van Kamerleden tot aan kinderpsychiaters wordt erkend dat dit aantal fors omlaag moet en kan.

Hoewel tussen die 45.000 kinderen ook vrijwillige uithuisplaatsingen zitten, zijn verschillende partijen het erover eens dat verandering nodig is.

Beter feitenonderzoek

Volgens GZ-psycholoog Wentzel worden momenteel teveel kinderen uit huis geplaatst op basis van aannames. Een goed feitenonderzoek ontbreekt volgens hem vaak. De door hem benoemde 'jeugdzorgaffaire' laat volgens Wentzel het systeemrot zien die nu ook bekend is bij de toeslagenaffaire, "de helft is nog niet bekend".

Peter Dijkshoorn, kinderpsychiater en landelijk ambassadeur Lerend Jeugdhulpstelsel, vindt dat het aantal uithuisplaatsingen in Nederland flink omlaag kan als we gezinnen op een andere manier ondersteunen. Dat is niet alleen gedaan met beter feitenonderzoek. We moeten volgens Dijkshoorn onze beste kennis inzetten en aandacht geven aan kwaliteit en goede zorg.

Systeem moet minder ingewikkeld

Ook Kamerleden René Peters (CDA) en Attje Kuiken (PvdA) geven aan dat het aantal uithuisplaatsingen drastisch naar beneden moet. "Steeds meer onderzoeken laten zien dat kinderen thuis beter uit zijn dan uit huis", volgens Kuiken vraagt een verandering in de jeugdzorg om een verandering in beleid. Volgens Peters moet het systeem rondom jeugdzorg een stuk minder ingewikkeld, "er is nu een heel circus aan instellingen". Peters heeft demissionair minister Sander Dekker gevraagd een simpeler systeem op te bouwen.

'Het blijft mensenwerk'

Demissionair minister Sander Dekker zegt dat het voor jeugdwerkers soms lastig is om de juiste keuze te maken, "het blijft mensenwerk". Daarom wil Dekker blijven kijken naar hoe beslissingen rondom de uithuisplaatsing van kinderen beter kunnen. "We doen heel veel om te voorkomen dat het zo min mogelijk misgaat. Maar natuurlijk gaat het wel eens mis". Dekker laat weten dat het ministerie van Rechtsbescherming de afgelopen twee jaar druk bezig is geweest om het feitenonderzoek bij uithuisplaatsingen verder te verbeteren.

Onterecht uit huis geplaatst

Selene Antraniek en haar man weten als geen ander hoe pijnlijk een uithuisplaatsing is. De ouders hadden hun dochter na terugkerende blauwe plekjes voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Toen hier ook drie ribfracturen werden gevonden, kon het volgens het ziekenhuis niets anders dan kindermishandeling zijn. De dochter werd per direct meegenomen door jeugdzorg en ook hun zoontje moest mee.

De ouders hebben op eigen kosten extra onderzoek aangevraagd, waaruit bleek dat de dochter hoogstwaarschijnlijk een bindweefselaandoening heeft. "Het ziekenhuis had een tunnelvisie op kindermishandeling", zegt Selene, die niet begrijpt waarom er geen uitgebreider feitenonderzoek werd gedaan. Inmiddels zijn de twee kinderen weer terug bij hun ouders.

Door de uithuisplaatsing, het extra onderzoek en de kosten van advocaten zitten de twee nu met hoge schulden. De zus van Selene is daarom een inzamelingsactie gestart. "Ze zitten zo diep in de schulden, dat het een onbezorgde jeugd voor mijn neefje en nichtje in de weg staat", aldus zus Isolde.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.