Terug

Volg Hart van Nederland

Pride Amsterdam nog altijd 'heel hard' nodig: 'Vroeger was het echt toleranter en kon je zijn wie je bent'

Persoonlijke verhalen

30 juli 2021, 23:12

Komend weekend begint de 25ste editie van Pride Amsterdam. Het festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Maar vanwege corona wordt het wel een sombere jubileumeditie: er zijn veel minder festiviteiten en ook de traditionele botenparade gaat weer niet door.

En wie denkt dat de Pride na 25 jaar alleen een extravagant feest is met vrolijk uitgedoste homo's, heeft het mis. Het evenement is belangrijker dan ooit, zegt Sugi Riharsjah Soerjanto, die al meer dan dertig jaar actief is als dragqueen in het uitgaansleven.

Demonstratie tegen geweld

"We hebben de Pride heel hard nodig, ook de nieuwe generatie. Er is weer meer agressie, het is net alsof we teruggaan naar 1900", zegt Sugi tegen Hart van Nederland. Ze vervolgt: "Heel veel mensen denken dat de Pride gewoon een groot feest is, maar het is eigenlijk een demonstratie tegen geweld."

Sugi ziet de tolerantie ten opzichte van niet-hetero's veranderen. "Vroeger was het echt toleranter en kon je zijn wie je bent. Ik vind het heel vervelend dat dat is veranderd", zegt ze. Vroeger ging ze na een optreden vol in de make-up met de metro of de nachtbus naar huis, maar dat zou Sugi nu niet meer doen.

Vechtpartij

In de 31 jaar dat Sugi als drag actief is, maakt ze gelukkig weinig grote incidenten mee. Ze benadrukt dat ze juist veel positieve dingen meemaakt. Maar toch gaat het weleens mis.

"Tuurlijk is het weleens voorgekomen dat mensen me uitschelden. Ik ging een keer 's nachts met de bus naar de Bijlmer. Toen ontstond er een hele vechtpartij, omdat ze me begonnen uit te schelden." Sugi houdt zich er zoveel mogelijk buiten en stapt ongedeerd uit bij haar halte.

"Nee, als je kijkt wat er allemaal in de media komt, dan heb ik niet veel meegemaakt. Je hoort zo vaak verhalen dat er weer iemand in elkaar is geslagen."

Met vader naar de Pride

Sugi krijgt thuis een warme coming-out, hoewel ze er dan eigenlijk nog niet helemaal klaar voor is. "Ik ben Indonesiër en echt uit de kast gesleurd: tegen mijn moeder werd verteld dat ik gay was en toen vroeg ze het aan mij. Dan kun je liegen, maar ik besloot eerlijk te zijn. Maar mijn ouders vonden het prima."

Haar vader gaat later zelfs met Sugi mee naar de Pride. "Hij zei: als je maar een rijke homo vindt, die een Mercedes voor me betaalt", lacht ze. Om vervolgens toe te voegen: "Maar dat is er nooit van gekomen."

En tot slot wil Sugi nog even opkomen voor specifiek de dragqueens. Want de Pride, zoals we die nu kennen, hebben we te danken aan hen, benadrukt ze. "De Pride vindt zijn oorsprong in New York en het waren vooral de travestieten die ervoor hebben gevochten, niet de conservatieve homo's."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.