Terug

Volg Hart van Nederland

De kogel is door de kerk: boer Wim is een piekbelaster, maar wat nu?

Persoonlijke verhalen

13 juni 2023, 22:04

Het duurde en duurde maar uiteindelijk is er duidelijkheid voor boer Wim Brouwer uit Barneveld. Sinds maandagochtend probeerde hij de drukbezochte tool van de overheid uit te laten rekenen of hij een piekbelaster is. Nu, ruim 24 uur later, is het helder: hij is er een. "Het is duidelijk. Heel duidelijk zelfs."

De veehouder stoot met zijn bedrijf jaarlijks meer dan 2500 mol stikstof uit die neerslaat in de gevoelige natuur in de buurt. Maar Wim is het met de berekeningen niet eens. En hij is al helemaal niet van plan zich door de overheid te laten uitkopen, hoe 'royaal' die regeling ook moge zijn. "Ik heb de berekening gedaan wat hij mij oplevert en dat is nou niet echt veel."

Wat nu?

Dat hij nu te boek staat als piekbelaster kwam niet echt als een verrassing voor de Gelderse boer. "Zeker ook gezien het mogelijke aantal piekbelasters in onze provincie. Maar we gaan vrolijk verder", stelt de goedlachse Wim. Maar wat nu, nu hij zich niet gaat laten uitkopen?

Innoveren? Misschien. Maar die regelingen zijn nog niet helder. Verplaatsen dan maar? Wim: "Tja, dat is ook erg lastig. Want dit is natuurlijk mijn stekje! Maar ook heeft dat geen zin met zo veel andere piekbelasters hier in Gelderland." De provincie heeft naar verwachting verreweg de meeste piekbelasters van Nederland, ongeveer 60 procent is daar werkzaam.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.