Persoonlijke verhalen
23 apr 2021, 18:17
Lili en Howick, Tina en Jacob en recenter nog, de zussen Sofia en Najoua: allemaal kwamen ze volop in de media toen ze met uitzetting bedreigd werden en uiteindelijk hebben ze allemaal een verblijfsvergunning gekregen.
Toch zijn er buiten het beeld van de media nog vele andere schrijnende gevallen die al jaren in Nederland wonen en hopen op een papiertje. De Groningse Davit (7) en Nune (9) dreigen naar Armenië uitgezet te worden, waar ze nog nooit zijn geweest.
Tijdens een judoles vertelt Nune hoe ze daar tegenaan kijkt. "Het gaat goed, en niet goed, omdat we weg moeten uit Nederland. Soms denk ik daar wel aan."
Ook kregen de kinderen een andere klap te verwerken toen Siep Westra, een vriend van de familie, plotseling kwam te overlijden. Siep was als een opa voor ze, en zo noemen ze hem ook. "Ik kan niet geloven dat opa plotseling is overleden", zegt Davit. "Hij was overal en heeft aan meer dan duizend mensen gevraagd bij heel veel kerken of ze hun handtekening wilden zetten zodat we in Nederland mogen blijven."
Nune heeft zelf ook actie ondernomen. "Ik heb een brief aan de koning geschreven en gevraagd of ik in Nederland mag blijven, maar hij zegt dat hij niet kan helpen", vertelt ze. "Die brief heeft hij naar de staatssecretaris gestuurd, maar die zegt ik kan ook niet helpen." Nune lijkt dat dan ook niet helemaal te begrijpen. "Opa zei dat dat wel kon, want ze had heel veel macht."
Vader Tigran vindt het een moeilijke tijd. "Zo moeilijk als nu is het nog nooit geweest", vertelt hij. "Nune heeft vaak buikpijn. Dan speelt ze bijvoorbeeld met de kinderen en is ze ineens verdrietig." Ook voor de ouders zelf is het zwaar. "Soms zitten mijn vrouw en ik samen te huilen, omdat de situatie zo moeilijk is. Het is allemaal onduidelijk en we moeten gewoon wachten."
Voor Davit en Nune werd een kinderpardon aangevraagd in 2019, maar die is afgewezen. Volgens het IND is het gezin een tijd uit beeld geweest en zouden de kinderen niet geworteld zijn in Nederland. Edwin Westra, de zoon van Siep, zegt dat daar niets van klopt. "Ik ken het gezin al acht jaar en ze woonden al die tijd op dezelfde plek", vertelt hij. "De kinderen zijn hier geboren, ze zijn nog nooit in een ander land geweest."
Hij is een petitie gestart om de familie te helpen. Deze is inmiddels al bijna 20.000 keer ondertekend.
Vreemdelingenadvocaat Barbara Wegelin trekt al langer aan de bel over het meedogenloze beleid van het IND en het zogeheten 'talkshowpardon', waarbij zaken van kinderen die met uitzetting bedreigd worden nog een keer herzien worden. "Wat we zien is dat mensen het idee hebben dat het IND pas serieus naar de menselijke aspecten van hun aanvraag gaat kijken op het moment dat zij aan tafel hebben gezeten bij een programma als Beau of De Vooravond", aldus Wegelin.
Vervolgens ontstaat er volgens Wegelin een beweging in Nederland van mensen die vinden dat ze zo goed Nederlands spreken en inzien dat hun toekomt hier ligt. "En dan wordt er pas goed naar hun aanvraag gekeken."
Volgens de advocaat halen mensen dan pas hun recht als ze in de media komen. "Als je mensen alsnog een vergunning gaat verlenen nadat ze met hun gezicht op televisie geweest zijn, betekent dit dat ze al die tijd recht hadden op die vergunning." Ze vindt dit uiterst onwenselijk. "Dit moet je niet willen in Nederland. Je wil dat mensen hun recht halen doordat er goed naar hun aanvraag gekeken wordt en niet omdat ineens 200.000 mensen een petitie gaan tekenen."
Hoewel de vreemdelingenwet in Nederland heel streng is, zou er volgens de vreemdelingenadvocaat in uitzonderlijke gevallen niet zo op de lettertjes moeten worden gelet. Ze is dan ook van mening dat de IND meer ruimte zou moeten krijgen om bepaalde aspecten mee te kunnen nemen. "En geen houding aannemen van: er zijn acht voorwaarden en als je daar niet aan voldoet, dan zijn we uitgepraat."
Wat ook meespeelt, is dat lang niet alle mensen die recht hebben op een verblijfsvergunning even mediageniek zijn. "Sommigen zijn niet zo aantrekkelijk, of slim of spreken niet zo goed Nederlands", vertelt Wegelin. "Maar dat betekent niet dat die mensen daar minder recht op hebben. Een verblijfsvergunning zou niet afhankelijk moeten zijn van hoe populair of mediageniek je bent."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.