Terug

Volg Hart van Nederland

Cindy krijgt als 'onzichtbare' gehandicapte nare reacties bij parkeren invalideplek: 'Jij hoort hier niet'

Cindy krijgt als 'onzichtbare' gehandicapte nare reacties bij parkeren invalideplek: 'Jij hoort hier niet'

Persoonlijke verhalen

20 apr 2022, 11:11

Cindy Abrahams hoort regelmatig boze opmerkingen van voorbijgangers als ze op een invalideparkeerplaats parkeert. Doordat haar beperking niet zichtbaar is, denken mensen dat ze er onterecht parkeert. Ze vindt het hierdoor niet meer fijn om op een invalideplek te parkeren.

Opmerkingen zoals "Weet je wel dat je op een gehandicaptenparkeerplaats staat?", "Aso" en "Je hoort hier niet" krijgt ze dan naar haar hoofd gegooid. Door haar heupnecrose heeft ze een invalideparkeerkaart gekregen.

Al in de eerste weken dat Cindy die kaart gebruikte, kreeg ze negatieve opmerkingen. "Dat raakte me zo erg, dat ik daarna een half jaar niet durfde te parkeren. Ik was bang voor meer nare reacties", vertelt ze. "Mijn partner zei toen: 'Je hebt die kaart niet voor niets.' Nu parkeer ik wel op die plekken, maar ik voel me er nog steeds niet prettig bij."

Slecht ter been

De invalidekaart biedt Cindy een oplossing, omdat ze slecht ter been is vanwege haar heupnecrose. "Een auto is mijn vrijheid, want ver lopen kan ik niet. Zonder auto heb ik een cirkel van honderd meter rondom het huis waar ik maximaal heen kan", vertelt Cindy.

"Soms verwijten mensen me dat ik de invalidenparkeerkaart heb gejat." Haar eigen parkeerkaart is ook een keer gestolen. "Ik denk zodat diegene dan gratis kon parkeren. Ik zou er alles aan doen om zo'n kaart niet nodig te hebben."

Groter probleem

Bij HandicapNL herkennen ze het probleem. "We ontvangen bijna dagelijks berichtjes van mensen die dit overkomen", vertelt woordvoerder Jeroen van de Koppel. Volgens hem hebben de negatieve reacties een slechte invloed op invaliden. "Het doet wat met je zelfvertrouwen en geeft je het gevoel dat je er niet helemaal bij hoort", zegt hij. "Je zou de vrijheid moeten krijgen om te gaan en staan waar je wil. Daar is deze kaart voor."

Wellicht geeft de rolstoel een vertekend beeld, vindt Cindy. "Misschien moeten ze iets veranderen aan het logo: "Je kunt ook een beperking hebben zonder rolstoel."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.