Persoonlijke verhalen
19 aug 2021, 22:53
Familie en vrienden van student Seb Waterreus (22) zijn een campagne gestart om veilig wonen onder de aandacht te brengen. De Amsterdammer viel afgelopen mei uit het raam van zijn studentenwoning en overleed.
De groep achter de campagne wil dat tragische ongeval van Seb naast verdriet ook iets positiefs teweegbrengt. Daarom is donderdag de campagne #hoeveiligwoonjijeigenlijk? van start gegaan. Nabestaanden van de jongen verspreidden in Utrecht en Rotterdam flyers. In de oude woonplaats van de student hangen al een paar weken posters van de campagne.
"Dit is een actie vanuit liefde om zo'n ongeluk nooit meer te laten gebeuren", legt Jip uit, zij was een goede vriendin van Seb. "We willen huurders bewust maken van het belang van een veilige woning, maar ook verhuurders van hun verantwoordelijkheid."
Het raam waar Seb doorheen viel was niet veilig genoeg, stellen zijn familie en vrienden. Het enkel glas kon het gewicht van de twintiger nooit dragen, er was geen veiligheidsstang aanwezig ter valpreventie en bovendien was de vensterbank niet breed genoeg.
Huurrechtadvocaat Marcel Cohen, die zich met de zaak bezighield, steunt de campagne. Hij vindt dat er richtlijnen moeten komen rondom bescherming tegen doorvallen. "In dit geval voldoet de woning als je alleen kijkt naar het bouwbesluit, maar de Woningwet zegt dat een huisveilig moet zijn en dat was het niet," legt hij uit.
Volgens de advocaat doen veel verhuurders "niet meer dan nodig is" en is dat is dus niet genoeg. "Terwijl een simpele stang ter valpreventie maar een paar tientjes kost", voegt de advocaat er verontwaardigd aan toe.
Jaarlijks belanden volgens VeiligheidNL, kenniscentrum letselpreventie, zo'n 200 mensen na een val uit een raam op de eerste hulp. In 2019 overleden 25 personen door een val uit of van een gebouw of bouwwerk. Met bewustwording en nieuwe richtlijnen kan veel leed voorkomen worden, denken de initiatiefnemers van de campagne.
De ouders van Seb hebben besloten geen zaak tegen de verhuurder van het pand te starten. "Ze krijgen Seb er niet mee terug en geven ter nagedachtenis aan hun zoon liever een positieve wending aan de gebeurtenis", legt advocaat Cohen uit. En dus steken ze hun energie liever in de campagne.
Het verdriet om de dood van de student is nog steeds enorm. Een groep zo'n 25 familieleden en vrienden hielpen donderdag met het verspreiden van de flyers. "Seb was mega sociaal en zorgzaam. Hij had een grote groep aan hele verschillende mensen om zich heen om wie hij heel veel gaf en die gaven ook heel veel om hem", vertelt Jip tot slot.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.