Terug

Volg Hart van Nederland

Boete na boete: ouders gehandicapte Zora blijven onterecht parkeerboetes ontvangen

Persoonlijke verhalen

23 jan 2024, 23:24

Gefrustreerd en machteloos, zo voelen Mujtaba en zijn gezin zich over de onterechte verkeersboetes die ze hebben ontvangen voor de rolstoelbus van hun dochter Zora, die een zeldzame spierziekte heeft. De kosten lopen nu al op tot bijna 800 euro, en het einde is nog niet in zicht.

In juni vorig jaar kreeg Mujtaba eindelijk een bus voor zijn zieke dochter Zora. "We hebben toen meteen een invalideparkeerkaart aangevraagd", vertelt Mujtaba aan Hart van Nederland. "Maar nog voordat de kaart er was, was onze bus gestolen." Dit kwam hard aan bij de familie. Met het openbaar vervoer ergens naartoe gaan, is voor het gezin geen optie.

Zora is zeer gevoelig voor infecties en moet daarom voorzichtig worden vervoerd. Bovendien is haar rolstoel te groot voor in het openbaar vervoer. "We gebruikten hem niet alleen voor ritjes naar het ziekenhuis maar ook voor leuke dingen. Zo konden we eindelijk eens op familiebezoek in Limburg."

Kenteken niet te scannen

Met behulp van familie en vrienden kon er een nieuwe bus aangeschaft worden. Daarmee had de familie gehoopt dat ze nu overal met hun invalidekaart kunnen parkeren. Maar toch kwamen er boetes op de mat. "De eerste twee zijn kwijtgescholden, maar een week later kregen we er opnieuw eentje", vertelt Mujtaba.

Wat blijkt: de invalideparkeerkaart is nog gekoppeld aan het nieuwe kenteken. Daardoor kunnen auto's van de gemeente bij het scannen van de kentekens niet zien of ze een kaart hebben. "We zijn nu al zeven maanden bezig met een invalideparkeerkaart en zijn we ruim 800 euro kwijt. Alle parkeerkosten die in die tijd gemaakt zijn, krijgen we ook niet terug."

Scanauto's

Volgens Munish Ramlal, ombudsman voor de gemeente Amsterdam, komt dit vaker voor. Fouten en vergissingen van scanauto's leiden vaker tot onterechte boetes, maar vooral de afhandeling van de gemeente kan veel beter, vindt hij. "Vaak voelen mensen zich machteloos als ze iets proberen te regelen met de gemeente en ze het niet voor elkaar krijgen. Ook niet met een bezwaarprocedure, dan worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. Vaak lijken bestandstypes, regels of systemen belangrijker dan menselijk contact", vertelt hij aan AT5.

Het kost Mujtaba en zijn gezin erg veel energie en verdriet om alles te kunnen regelen voor de parkeerplaats. "Je zou denken: we hebben al een doodziek kind, het wordt geregeld, maar nee, waar is de menselijke maat? In de meeste gevallen werken gemeente systemen wel, maar je komt er pas echt achter of het werk als je een schrijdend geval bent."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.