Terug

Volg Hart van Nederland

Boer Reijer breidt niet uit met koeien, maar met mini-melkfabriek: 'Dit is boer blijven'

Persoonlijke verhalen

30 mei 2023, 08:37

De 22-jarige zuivelboer Reijer Rotgans uit Hippolytushoef (Noord-Holland) leerde het tijdens zijn studie veehouderij al: de toekomst voor de melkveehouderij ligt door stikstofproblemen niet meer in de uitbreiding van het aantal koeien. Daarom heeft hij nu zijn eigen mini-melkfabriek.

Dat doet Reijer niet alleen. Binnen het project 'Mijn Melk' helpt belangenorganisatie Lely Orbiter boeren met een eigen mini-melkfabriek door ze goede melkmachines te geven en te helpen met de verkoop.

Zo staat de verse, eigengemaakte melk van Reijer vanaf deze week gewoon in de supermarkten bij hem in de buurt:

Veehouder Reijer breidt niet uit met koeien, maar met eigen mini-melkfabriek
2:03
Veehouder Reijer breidt niet uit met koeien, maar met eigen mini-melkfabriek

"De koeien worden hiernaast gemolken", vertelt Reijer aan Hart van Nederland terwijl hij naast de melkmachine staat. "Binnen twaalf uur na het melken gaat het de fles al in. En dan 24 uur na het melken wordt de fles al opgehaald. Op deze manier kunnen we boer blijven."

Vier generaties

Het bedrijf is al vier generaties lang in Reijers familie. "Het is toch een bedrijf dat je steeds over moet nemen", vertelt hij. "En extra koeien was voor ons gewoon niet de manier om dat te gaan doen. Dus in plaats van vijftig koeien erbij, een melkmachine erbij!"

Die andere generaties zijn het helemaal met hem eens. "Mijn vader is ermee begonnen en ik ben doorgegaan", vertelt de opa van Reijer, die dezelfde naam draagt als zijn kleinzoon. "Dat hij het nu weer doorzet, dat is toch geweldig?" Opa Reijer had nooit gedacht dat hij een melkmachine zou toevoegen aan zijn boerderij. "Je moet met de tijd mee. Als je blijft hangen wordt het niks."

Reijer vindt het ook leuk dat zijn naam aan het product hangt. "Het geeft het een hele andere dimensie aan het ondernemen. Normaal kwam alleen Campina om de twee dagen het melk ophalen en zagen we het nergens meer terug. We verkopen nu 'Mijn Melk' aan de Albert Heijn, Jumbo en verschillende horeca hier in de buurt."

En of het goede melk is? De opa van Reijer weet het zeker. "81 jaar oud en nog actief", zegt hij terwijl hij naar zichzelf wijst. "En ik ben al heel wat keren gevallen, maar ik breek niks, want mijn botten zijn sterk!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.