Terug

Volg Hart van Nederland

Cornelies broer pleegt delict na delict: 'Afschuwelijk als je de politie moet bellen voor je eigen broer'

Cornelies broer pleegt delict na delict: 'Afschuwelijk als je de politie moet bellen voor je eigen broer'

Persoonlijke verhalen

11 apr 2022, 06:50

Leven met een constante angst voor het volgende delict dat haar broer pleegt. Jarenlang zit Cornelie in onzekerheid, omdat hij keer op keer in de fout in gaat en de gevangenis in moet. Nu zit hij al een tijd in een tbs-kliniek en is het rustiger geworden. "Op een gegeven moment hoort het gewoon bij je leven."

"Hij heeft een keer dieselolie in zijn arm gespoten, toen was hij bijna zijn arm kwijt", vertelt ze in de Hart van Nederland-podcast Bloedband. Haar broer Harm heeft schizofrenie en een verslaving. Hij pleegt allerlei misdaden om dat te kunnen betalen.

"Het is altijd beroving, bedreiging en brandstichting. Dat zijn de strafbare feiten die hij heeft gepleegd, tientallen keren. Ik ben denk ik 5 of 6 keer in gevangenissen geweest waar hij zat en in sommigen zat hij ook wel twee keer. Dat was soms een paar maanden, soms een paar jaar", legt ze uit. "Ik kan niet zeggen dat het went, maar op een gegeven moment hoort het gewoon bij je leven, bij het leven met die broer."

Begeleiding mist

Dat ze de situatie heeft geaccepteerd, betekent niet dat het altijd makkelijk is geweest. "Je hebt totaal geen begeleiding als familielid, dat maakt het ook best lastig om daarnaartoe te gaan. Vught kan ik mij het beste herinneren, dat was echt vreselijk naar. Je staat buiten te wachten en het maakt niet uit of het regent. Er staat een hele rij mensen. Ik denk dat ze zich in de gevangenis moeten realiseren hoe belangrijk familie is voor iemand die vastzit."

Hoe Cornelie omgaat met een leven vol gevangenisbezoeken en of ze nog van haar broer houdt, hoor je in de Hart van Nederland-podcastserie Bloedband. Daarin praten Léon Mastik en Elin Stil met naasten van daders. Wat gebeurt er als je zoon iemand gedood heeft? Hoe voel je je als iemand waarvan je houdt wordt veroordeeld en voor jaren achter tralies verdwijnt?

Luister je via Spotify? Klik dan hier. Luisteren via Apple podcasts kan hier.

In gesprek komen met Cornelie? Dat kan via haar website.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.