Terug

Volg Hart van Nederland

Ruim 100.000 euro opgehaald voor weduwe gedode snackbarhouder

Persoonlijke verhalen

14 aug 2023, 16:44

De inzamelingsactie voor de Haagse snackbarhoudster wier man begin dit jaar werd doodgestoken, heeft in minder dan een maand tijd ruim 100.000 euro opgeleverd. De vrouw kan op dit moment niet werken, maar heeft geen recht op financiële hulp.

Snackbarhouder Wei Chen en zijn vrouw Xiao lopen in januari van dit jaar naar huis na een dag werken in hun snackbar, kwalitaria Houtwijk, als ze worden aangevallen door drie minderjarigen. Ze worden geschopt en geslagen. Wei (39) wordt doodgestoken. Twee meisjes van vijftien en een zeventienjarige jongen worden later die avond aangehouden.

Xiao's financiële situatie is zorgwekkend omdat ze niet kan werken. "Psychisch hebben zij het heel zwaar", schrijven vrienden bij de inzamelingsactie. "Ze proberen het gemis van Wei te verwerken, wat niet te verwerken is omdat de inhoudelijke rechtszaak nog steeds niet is begonnen. Daarnaast is Xiao lichamelijk nog niet volledig hersteld van de mishandelingen."

Angst om naar buiten te gaan

"Doordat de aanval in hun eigen omgeving is gebeurd, voelen zij zich erg onveilig. Er is veel angst om naar buiten te gaan en helemaal als er groepjes mensen staan. Nu blijkt dat dit gezin, dat op alle vlakken al slachtoffer is, nergens recht op heeft."

De snackbar van Xiao is namelijk hun eigen onderneming. "Als je in loondienst bent en iets dergelijks overkomt je, dan heb je het vangnet van de werkgever die je salaris bij ziekte maximaal twee jaar moet blijven doorbetalen", legt letselschadeadvocaat Edwin Bosch uit. "Maar zelfstandig ondernemers zitten in een andere positie."

Er zijn verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid die zelfstandig ondernemers en zzp'ers kunnen afsluiten, maar die zijn vaak duur. "In gevallen waarbij de zzp'er geen verzekering heeft afgesloten en de tent gaat plotseling dicht, dan is je inkomen weg", legt Bosch uit.

Mensen geven om haar

Xiao is ontzettend dankbaar voor alle steun en bemoedigende woorden die dit haar oplevert." Ze voelde zich eerst in de steek gelaten en alleen", zegt Femke Beeloo-Planken, de initiatiefnemer van de doneeractie. "Maar deze actie is een eye opener. Ze ziet: mensen willen helpen, ze geven om haar."

De inzamelingsactie heeft inmiddels ook de aandacht van de politiek getrokken. Richard de Mos van Hart voor Den Haag heeft vragen gesteld in de Haagse gemeenteraad en Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) gaat Kamervragen stellen. Hij vindt dat de de overheid Xiao en andere ondernemers in haar situatie beter zou moeten helpen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de tieners die zijn opgepakt voor het doodsteken van Chen van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging. De rechtszaak tegen de minderjarige verdachten dient in september.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.