Terug

Volg Hart van Nederland

Bert gooit uit frustratie koffiekopje naar raadsleden tijdens vergadering asielzoekers: ‘Zou het zo weer doen’

Persoonlijke verhalen

30 sep 2022, 17:35

Ben je ooit zo boos geworden dat je uit frustratie een koffiekopje naar raadsleden gooit tijdens een gemeenteraadsvergadering? Niet veel mensen kunnen 'ja' beantwoorden op die vraag. Bert van der Veen uit het Groningse Zuidbroek sinds donderdag wel. "Ik heb mij gewoon laten gaan."

Donderdagavond was er een raadsvergadering op het gemeentehuis van de gemeente Midden-Groningen. Aan bod kwam de deal die de gemeente heeft gemaakt met het Centraal Opvang orgaan Asielzoekers (COA) over de noodopvang van maximaal 500 asielzoekers.

Inwoners hadden recht op maximaal vijf minuten spreektijd. Voor Bert liepen de emoties zo hoog op dat hij een koffiekopje richting de raadsleden gooide. "Dit besluit is ondemocratisch genomen. Daar ben ik kwaad over. Het gooien van een kopje, zou ik zo weer doen", laat Bert weten aan Hart van Nederland.

Niet-democratisch

De dorpen in Midden-Groningen staan al weken op z’n kop. Inwoners zijn boos over de deal die de gemeente heeft gemaakt met het CAO. In een eventcentrum naast een bekend snelweghotel worden honderden asielzoekers voor maximaal een half jaar opgevangen. Daarbij is er de mogelijkheid om nog eens zes maanden te verlengen. De opvang is per 20 september ingegaan.

Bewoners werden door de gemeente geïnformeerd toen de overeenkomst tussen met het CAO al getekend was. "Belachelijk", vindt Bert. "Dit is geen democratie! Er is een besluit genomen en de inwoners hebben het nakijken. Ons belang doet er niet toe. Daar ben ik boos over."

Statement

De emoties liepen donderdagavond hoog op. "Ik wilde nog wat zeggen maar de voorzitter schorste ineens de vergadering. Ik heb een koffiekopje in de richting van de raadsleden gegooid. Iedereen denkt hetzelfde over de komst van de asielzoekers, maar niemand durft in actie te komen. Ik wilde een statement maken en dat is me gelukt. Laat ze maar voelen dat wij het er niet mee eens zijn. Ik zou deze actie zo weer doen.”

De reden waarom de gemeente de asieldeal heeft gesloten, is voor Bert duidelijk. “De gemeente ontvangt geld uit Den Haag met de opvang. Ze verdienen veel geld hieraan, dat stuit mij tegen de borst. Geld gaat kennelijk voor het belang van de inwoners. Hopelijk beseft de gemeente dat ze verkeerd bezig zijn.”

Gemeente gaat geen aangifte doen

Een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen laat aan Hart van Nederland weten het voorval te betreuren, maar geen verdere stappen gaat ondernemen. Er wordt geen aangifte gedaan. De woordvoerder van de gemeente zegt verder dat de reden voor opvang in de gemeente is om de toestroom van asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel structureler te laten verlopen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.