Terug

Volg Hart van Nederland

Dominee is bedreigingen om geaardheid zat en start petitie: 'Laat me niet wegpesten uit de kerk'

Persoonlijke verhalen

17 feb 2021, 22:39

Dominee Alexander Noordijk van de de Amsterdamse kerk De Binnenwaai op IJburg wordt al jaren belaagd en bedreigd. Hangjongeren uit de buurt vallen hem lastig vanwege zijn geaardheid. Hij voelt zich niet meer veilig en is daarom met buurtbewoners en Moskee IJburg een petitie gestart.

"Ik laat me niet laten wegpesten in mijn eigen kerk", vertelt Noordijk aan Hart van Nederland. Voor de dominee is het al langere tijd een probleem om zichzelf te zijn in de omgeving van de kerk en zelfs zijn woonadres. In 2018 werd er al een granaatbom op zijn raam geplakt. "Ik ben hier heel erg van geschrokken. Hoe kan het in het liberale Amsterdam? IJburg is een jonge en nieuwe buurt. Het is te bizar voor woorden", vertelt hij.

'Flikker'

Vandaag de dag is het probleem er nog steeds en vallen jongeren Noordijk nog steeds lastig. Zo is hij eerder deze maand nog beledigd en bedreigd door een groepje toen hij na zijn werk naar huis liep. "Ze noemden me flikker. Een van hen zei: 'kijk maar uit straks gooi ik een bom naar je' en een pakte zijn telefoon en begon me te filmen. Ik heb toen 112 gebeld", aldus Noordijk.

Actie voor veiligheid

Minstens drie aangiftes verder was het voor de IJburger tijd om het over een andere boeg te gooien en actie te voeren. "Ik dacht: dit wil ik niet meer. Ik wil namens de buurt een statement maken. Je hoort je veilig te voelen in de kerk".

Inmiddels heeft de petitie van Noordijk al meer dan vijfhonderd handtekeningen. Samen met vertegenwoordigers van de moskee en betrokken buurtbewoners wordt hiermee een oproep gedaan voor een veiliger IJburg waar iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig kan voelen in de buurt. “Van gebedshuizen en kerken blijf je af. Wij als moskee zijn tegen elk vorm van geweld, intimidatie en discriminatie", aldus een woordvoerder van Moskee IJburg.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.