Terug

Volg Hart van Nederland

Apothekersassistenten slikken het niet langer: moordende werkdruk en teveel regeltjes

Persoonlijke verhalen

14 okt 2021, 18:23

Weer een beroepsgroep die helemaal klaar is met de enorme werkdruk en alle regeltjes waar ze zich aan moeten houden. Door deze problemen kunnen apothekersassistenten, naar eigen zeggen, hun werk niet goed meer doen. Met de actie #WeSlikkenHetNietLanger willen ze aandacht voor hun probleem: "Wij hebben zo’n mooi beroep, dat mag niet verdwijnen. Als we nu niks doen, hebben we over vijf jaar geen apotheek meer zoals we die nu kennen."

Optima Farma, de beroepsvereniging voor apothekersassistenten, luidt met de actie de noodklok. Door de hoge werkdruk en regeltjes is er te weinig ruimte voor persoonlijke zorg. Voorzitter Trudy van Geffen roept collega’s op om zich te melden bij het comité #WeSlikkenHetNietLanger.

Schokkend onderzoek

Inmiddels zijn er bijna tweehonderd meldingen binnengekomen van apothekersassistenten bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die onlangs nog een onderzoek deed naar de openbare apotheekzorg in Nederland.

Hieruit blijkt dat we genoeg apotheken hebben gebaseerd op het aantal inwoners in ons land, dat er geen acute problemen zijn en alleen in sommige regio’s er een tekort aan gekwalificeerd apotheekpersoneel is. Van Geffen vindt de uitkomsten van het onderzoek opzienbarend. "Ze hebben niet achter de voordeur gekeken."

Erik Bloem van Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) erkent weldegelijk de signalen van apothekersassistenten, maar zegt dat het probleem voornamelijk bij de zorgverzekeraars ligt. "Wij zien dat er verschillende mogelijkheden zijn om tot oplossingen te komen. Daar moeten de apothekers onder andere met zorgverzekeraars over in gesprek gaan. Uit ons onderzoek blijkt verder dat op dit moment wel iedereen in Nederland terecht kan bij een apotheek voor medicijnen die zij nodig hebben. Wel moeten zorgverzekeraars en apotheken in gesprek om ervoor te zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft."

Patiënt wordt aan zijn lot overgelaten

Van Geffen is het daar niet mee eens. "Er is niet achter de voordeur gekeken. Het rapport gaat helemaal niet in op de situatie in de apotheek. Er is landelijk veel onvrede, maar dat zie je niet terug in het onderzoek."

Volgens Van Geffen worden patiënten aan hun lot overgelaten: "Sommige patiënten kunnen medicijnen niet krijgen omdat ze er niet zijn. De onmacht van andere mensen die wanhopig wachten op hun hulpmiddelen die niet meer door de apotheek geleverd mogen worden." En niet alleen de patiënten hebben er last van, ook medewerkers van de apotheek lopen op hun laatste poten. "We kunnen vaak niet eens meer goed uitleggen hoe het medicijnen correct gebruikt moet worden", vertelt apothekersassistent Désirée Wijgman. "We zijn vaker bezig met uitleggen van het beleid van de overheid en zorgverzekeraars dan met het voorlichten van mensen. Hett gaat zo de verkeerde kant op."

Serieus nemen

Woordvoerder Maaike Grevelink van Zorgverzekaars Nederland laat aan Hart van Nederland weten. "Zorgverzekeraars kennen de problemen waar de apothekersassistenten tegen aanlopen in hun werk en nemen die absoluut serieus. We overleggen daarover momenteel met apothekers, de overheid en de verenigingen van patiënten en voorschrijvers, waaronder huisartsen.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.