Terug

Volg Hart van Nederland

André (80) door wild zwijn gegrepen tijdens het plassen: 'Gevochten voor mijn leven'

Persoonlijke verhalen

5 mei 2021, 18:10

De tachtigjarige André Struijk uit het Gelderse Epe is blij dat hij nog leeft. Dit weekend komt de man oog in oog te staan met een wild zwijn als hij zijn boswandeling bij Landgoed Tongeren even onderbreekt voor een plaspauze. Het zwijn takelt hem zwaar toe, maar de man overleeft de aanval.

Volgens André zelf komt dat doordat hij "niet in paniek raakte, maar heeft gevochten voor zijn leven." Een paar dagen later beseft de man dat hij door het oog van de naald is gekropen. Vanuit zijn bed en met zestig hechtingen alleen al in zijn linkerbeen, vertelt André zijn ongelooflijke verhaal tegen Hart van Nederland.

Hoge nood

Al 26 jaar loopt de Epenaar in het natuurgebied rondom Landgoed Tongeren een paar keer per week zijn vaste rondje. Zo ook afgelopen zaterdag. De man is bijna aan het eind van zijn twee uur durende wandeling als hij wordt overvallen door hoge nood. "Ik kon het niet meer ophouden en dacht ik doe het maar hier in dat bosje," vertelt hij. Uit beleefdheid loopt André een stukje van het pad vandaan. Als de man opkijkt staren twee kraaloogjes hem aan. Een wild zwijn houdt André vanaf een afstandje in de gaten.

Bevriende boswachters hebben de Epenaar al zo vaak verteld hoe hij moet handelen als hij een wild zwijn tegenkomt. "Maak je groot en maak lawaai," is het devies. "Maar wie zegt dat dat beest dan niks doet?," zegt André terugdenkend aan dat moment. Het zwijn ziet er rustig uit en dus besluit de man een andere keuze te maken: hij draait zich om en loopt weg. Een slecht plan, zal blijken.

"Opstaan of ik ben er geweest"

André's actie werkt bij het zwijn als een lap op een rode stier. Het beest trekt een sprint en voor hij het weet ligt de oude man op de grond. "Ik schreeuwde het uit", vertelt hij. "Op dat moment dacht ik bij mezelf: "Je moet nu opstaan, want als je niet opstaat ben je er geweest". André weet zich omhoog te werken en torent weer boven het zwijn uit. Hij aarzelt geen seconde en geeft het dier een klap op zijn oog.

"Achteraf is dat natuurlijk levensgevaarlijk," geeft de man toe. "Maar een mens in nood doet dingen die hij normaal nooit zou doen". En de machtsvertoning werkt. "Het zwijn deed een stap terug en ik gaf hem nog een klap op zijn snuit," gaat André verder. "Toen liep hij weg."

"Lieve schat, ik ga dood"

Opgelucht wil André naar huis gaan. "Ik dacht: daar ben ik mooi weggekomen." Maar als hij naar beneden kijkt ziet hij de schade die het wilde dier heeft aangericht. Zijn hele been zit onder het bloed en er zit een flinke snee in zijn arm. Door de adrenaline voelt André op dat moment geen pijn, maar na een paar stappen zakt hij als een pudding in elkaar.

Gelukkig heeft de man zijn mobiele telefoon bij zich en hij belt zijn vrouw. Tegen haar zegt hij: "Lieve schat, ik ga dood." Achteraf kan de Epenaar wel om zijn dramatische uitspraak lachen. "Mijn vrouw is gelukkig nogal nuchter, die ging naar de boswachter om me te zoeken," vertelt hij. André wordt snel gevonden. Ook politie en ambulance komen dan ter plaatse. Hulpverleners schrikken van de hoeveelheid bloed dat uit het been van André komt. "Dat een mens zo kan bloeden," zegt hij hier zelf over. Die avond wordt de man nog geopereerd in het ziekenhuis. In zijn been zitten nu maar liefst zestig hechtingen.

Extreem uitzonderlijk

Volgens Boswachter van het gebied, Arjan Gerrits, is het verhaal van André extreem uitzonderlijk in Nederland. Staatsbosbeheer bevestigt dat een aanval van een wild zwijn bijna nooit voorkomt. Honden worden wel heel af en toe aangevallen als ze achter een zwijntje aangaan. "Normaal doen wilde zwijnen alleen een schijnaanval," vertelt Gerrits. "Waarom dit zwijn André heeft aangevallen is dan ook echt een raadsel."

Dieren kunnen ook weleens aanvallen uit angst, omdat ze bijvoorbeeld gewond zijn, maar volgens André leek dit totaal niet het geval te zijn. Naar het dier is nog gezocht met honden, maar hij is niet gevonden. De boswachter raadt nog steeds aan om je groot te maken en lawaai te maken als je zelf een wild zwijn tegenkomt. "Of je kunt achter een boom gaan staan," vult hij aan. "Wilde zwijnen kunnen namelijk niet zo goed zien." Epenaar André heeft na het incident besloten om niet meer in het gebied te gaan wandelen. "Ik ga nu maar mountainbiken," zegt hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.