Terug

Volg Hart van Nederland

Alberto Stegeman over zorgboerderij Wedde: 'Meest heftige zaak die ik heb gehad'

Persoonlijke verhalen

2 mei 2023, 16:26

Jarenlange treiterpartijen, vernederingen, lijfstraffen, mishandelingen op Middeleeuwse wijze tot bloedens toe. Afgelopen weken liet Alberto Stegeman de Undercover-kijkers zien hoe het personeel mensonterend te werk kon gaan met gehandicapte bewoners op de zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde. Niet alleen maakten de beelden grote indruk op de kijker, ook Stegeman maakte niet eerder zo'n heftige zaak mee in zijn carrière als misdaadjournalist.

"Dit is de meest heftige en aangrijpende zaak die ik heb gehad. Het gaat om slachtoffers die zo weerloos zijn, in een rolstoel zitten en waarvan sommigen niet eens kunnen praten. Je voelt dat er emotie in die mensen zit", laat Stegeman weten tijdens een interview met Hart van Nederland.

Lijfstraffen

Door de undercoverbeelden die Stegeman en zijn team maakten binnen de Groningse zorgboerderij, draaide de maag van een groot deel van de Nederlanders om. Wat de grootste indruk maakte op Stegeman is dat de medewerkers de behandelmethodes vooral 'normaal' vonden. "Het hoorde er voor hen gewoon bij. We zijn maar vijf dagen binnen geweest en in die vijf dagen is er zo veel gebeurd. Het is onvoorstelbaar", laat de presentator weten.

Zo vertellen oud-medewerkers over een cliënt die over het tapijt werd gesleurd of cliënten die als vogelverschrikker urenlang buiten moesten staan. Ook werd een luier van een van de bewoners dicht getapet en werden de mensen gestraft als ze niet stil waren of als ze niet wilden eten.

Stegeman confronteert eigenaar zorgboerderij Wedde
0:48
Stegeman confronteert eigenaar zorgboerderij Wedde

Gevangenisstraf

Onder andere wordt tijdens de reportage gefilmd hoe een van de eigenaren, Paul W., een bewoner straft door een wasmand over het hoofd te duwen tot bloedens toe. Op de beelden is te zien dat W. de cliënt het gevoel geeft dat diegene in de gevangenis zit en wordt opgesloten als straf.

W. roept dat de bewoner in 'het gevang' moet en lacht de bange cliënt uit. Een gepaste straf voor onder andere deze praktijken is volgens Stegeman dan ook 'het gevang' voor Paul W. zelf. "Precies dat moet met deze Paul en Michel gebeuren. Zij moeten de gevangenis in.", aldus Stegeman.

Familie opgelucht

Hoe het met de bewoners nu gaat, laat Stegeman weten: "Ik kan zeggen dat het naar omstandigheden goed gaat met ze. Ze zijn professioneel opgevangen en de familie van de bewoners zijn opgelucht. De mensen hebben extra veel liefde nodig en dat wordt hen nu zeker gegeven".

Zes medewerkers zijn opgepakt en momenteel in afwachting van het lopende onderzoek. Eind dit jaar zal de strafzaak volgen.

Vervolgafleveringen

Stegeman sluit niet uit dat meerdere afleveringen gemaakt zullen worden van vergelijkbare misstanden binnen de zorg. Waar familieleden van deze bewoners geen idee hadden wat er jarenlang met hun dierbaren gebeurden, maken andere mensen zich nu ook zorgen om wat er met hun familielid binnen de zorgmuren wel niet allemaal gebeurd.

De uitzendingen over de zorgboerderij in Wedde hebben veel teweeg gebracht laat Stegeman weten: "We krijgen sinds twee weken veel tips binnen van mensen die zich zorgen maken of het daar ook wel goed gaat of dat zij veel signalen krijgen van misstanden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.