Terug

Volg Hart van Nederland

Agenten met PTSS krijgen 100.000 euro minder schadevergoeding: 'Alsof ze een mes in je rug steken'

Persoonlijke verhalen

30 jan 2021, 22:05

Agenten met PTSS die al jaren op schadevergoeding wachten, komen door nieuw beleid van de politie en minister Grapperhaus in de problemen. De 53-jarige Sheila Bordewijk uit Zoetermeer demonstreert daarom elke dag voor de Tweede Kamer, totdat de dossiers goed opgelost worden.

"Ik was bereid mijn leven op te offeren voor Nederland en nu laten ze mij stikken." Sheila barst in tranen uit als ze haar verhaal vertelt. In 2006 volgt ze als lid van een observatieteam een terreurverdachte. Hij lijkt tot actie over te gaan, terwijl het arrestatieteam nog onderweg is.

Ze bereidt zich voor om de man neer te schieten. Een situatie waar Sheila en haar collega's niet voor zijn opgeleid. "Ik heb tegen mijn collega’s gezegd dat ze terug moesten gaan. Ik dacht: de politie zorgt wel voor mijn gezin als ik er niet meer ben." Het loopt uiteindelijk goed af. Het arrestatieteam overmeestert de verdachte voordat hij iets kan doen. Maar de ervaring is zo traumatisch dat Sheila er PTSS aan overhoudt.

'Dode kinderen'

Ook de 53-jarige Jacco Bezuijen kan niet meer werken door PTSS. Als agent bij de verkeerspolitie maakt hij meer dan tweehonderd ernstige ongelukken mee. "Ik zag kapot gereden lichamen en dode kinderen. Op een gegeven moment kwam er één te dichtbij: ik associeerde het met mijn eigen zoon. Toen ging het in mijn hoofd zitten."

Sheila en Jacco voeren actie voor 209 dossiers. Het gaat om agenten met PTSS die recht hebben op twee soorten schadevergoeding: smartengeld en een vergoeding voor materiële restschade.

Ruimhartiger beleid

De politie en minister Ferd Grapperhaus kondigden in april vorig jaar een ruimhartiger beleid aan voor agenten met PTSS, maar dat beleid pakt voor langlopende dossiers niet goed uit. "Deze mensen vallen tussen wal en schip", vertelt advocaat Pieter van Hecke, die dertig agenten bijstaat. "Zij hebben allemaal al smartengeld ontvangen en daarvan wordt nu gezegd dat het eigenlijk teveel is. Dus wordt het verrekend met het bedrag waar ze nog recht op hebben." Het gaat om bedragen van rond de 100.000 euro.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt het verhaal van Sheila Bordewijk een "zeer urgent dossier", maar over exacte bedragen is hij niet op de hoogte. "Voor de gevallen die een aantal jaar lopen moet nu vaart gemaakt worden. Daar zijn we nu echt mee bezig en de gesprekken lopen." Het is nog onduidelijk of Sheila en Jacco daar uiteindelijk goed mee geholpen zijn.

Onrechtvaardig

Alle partijen in de Tweede Kamer hebben twee maanden geleden aangegeven dat deze agenten niet de dupe moeten worden van nieuw beleid. "Dit is onrechtvaardig", reageert Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA). "Ik maak mij hier al langer druk om en ben hier achter de schermen ook mee bezig."

De politie laat in een reactie weten dat er op dit moment gesprekken lopen met agenten en dat die een rechtvaardig voorstel krijgen. "Maar bij schikkingen moeten beide partijen water bij de wijn doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.