Terug

Volg Hart van Nederland

'Afstandsmoeders' willen Staat alsnog aansprakelijk stellen voor weghalen kinderen

Persoonlijke verhalen

23 mei 2023, 18:56

"Het was heel koud en kil. Mijn kind werd gewoon bij me weggehaald." Dat vertelt Trudy Scheele-Gertsen tegen Hart van Nederland. In 1968 moest ze als ongetrouwde 22-jarige vrouw haar kind afstaan. Scheele-Gertsen en Bureau Clara Wichmann (BCW) gaan nu in hoger beroep tegen de beslissing van de rechter dat de Staat niet aansprakelijk is voor het leed dat haar en andere 'afstandsmoeders' is aangedaan.

"Hulpverleners waren er in die tijd van overtuigd dat het beter voor het kind was om het door vreemde mensen te laten opvoeden. Ik kon het niet verzorgen, werd mij verteld", aldus Scheele-Gertsen. Dat ze haar kind moest afstaan, heeft weerslag gehad op de rest van haar leven, laat ze weten.

Ook op andere 'afstandsmoeders' had, en heeft het nog steeds, een enorme impact:

Afstandsmoeders willen Staat alsnog aansprakelijk stellen voor weghalen kinderen
2:16
Afstandsmoeders willen Staat alsnog aansprakelijk stellen voor weghalen kinderen

In de jaren 50 tot 80 was er sprake van een systeem van uitsluiting en onderdrukking van ongehuwde moeders. Een systeem dat zich erop richtte dat deze vrouwen afstand deden van hun kinderen", zegt Linde Bryk van Bureau Clara Wichmann in een verklaring.

Scheele-Gertsen was 22 jaar en niet getrouwd toen ze in 1968 een kind kreeg. Ze beviel bij de nonnen van de Paula Stichting in het Gelderse Oosterbeek. Kort na de bevalling werd het jongetje bij haar vandaan gehaald. Het kind verbleef eerst bij de nonnen en werd later geadopteerd. Pas in 2018 kwam Scheele-Gertsen met hem in contact.

Tussen 1956 en 1984 overkwam ongeveer 15.000 vrouwen hetzelfde. 

Hoger beroep

Scheele-Gertsen legde de schuld voor haar leed bij de Raad voor de Kinderbescherming. De rechter oordeelde vorig jaar echter dat niet gezegd kan worden dat juist die onrechtmatig heeft gehandeld, omdat er ook grote maatschappelijke druk werd uitgeoefend op ongetrouwde moeders om afstand te doen van hun kind.

De kinderbescherming hielp weliswaar ongehuwde moeders niet om zelf hun kind op te voeden, maar dat was toen ook niet de taak van de raad, aldus de rechter. Bovendien is er mogelijk sprake van verjaring. Scheele-Gertsen en BCW tekenen dinsdag bezwaar aan tegen deze twee punten. "Wij leggen ons niet neer bij een verwijzing naar 'de tijdgeest' en zijn in hoger beroep gegaan", aldus Bryk.

Rol van de overheid

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) zegt in een schriftelijke reactie dat hij recht wil doen aan het belang van de afstandsmoeders. Er is een onafhankelijke commissie ingesteld die onderzoek doet naar wat er in het verleden is gebeurd en naar de rol die de overheid daarbij heeft gespeeld.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.