Terug

Volg Hart van Nederland

Aantal donoren neemt sinds nieuwe wet sneller toe: 'Mijn kinderen hebben weer een vader'

Aantal donoren neemt sinds nieuwe wet sneller toe: 'Mijn kinderen hebben weer een vader'

Persoonlijke verhalen

5 okt 2021, 07:33

Het aantal mensen dat aangeeft één of meerdere organen te willen doneren, neemt sinds de invoering van de nieuwe donorwet sneller toe. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Goed nieuws voor mensen die op de wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie. Pieter Glijnis was ooit een van hen, maar heeft inmiddels een nieuw hart: "Ik ben nu Pieter 2.0.", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Pieter is nu 59 jaar en geniet hij volop van het leven. "Een nieuw leven", glundert hij. In 2004 kampte Pieter voor het eerst met hartproblemen. Later werd de diagnose PLN gesteld, een erfelijke en vooralsnog onbehandelbare hartspierziekte.

Pieter belandde op een wachtlijst. Vanaf dat moment zaten hij en zijn gezin volop in spanning. "Je bent de hele tijd voorbereid dat dat belletje komt. In het begin denk je bij ieder belletje: 'Dit kan 'm zijn', maar later krijg je daar iets meer rust in", vertelt hij.

Sinds 1 juli 2020 is in de nieuwe donorwet van kracht. Het betekent simpel gezegd dat alle inwoners van Nederland die 18 jaar of ouder zijn in het Donorregister worden opgenomen met de registratie 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Mochten mensen daar wél bezwaar tegen hebben, dan moeten zij dat aangeven.

Op dit moment hebben zo'n elf miljoen mensen een expliciete keuze gemaakt. Bijna vijf miljoen van hen gaven actieve toestemming voor orgaandonatie. Ter vergelijking: voordat de nieuwe wet ingevoerd werd, hadden ongeveer zeven miljoen mensen een expliciete keuze gemaakt.

Vanaf de invoering van de nieuwe donorwet geven meer mensen dus hun eigen keuze door. Begin 2020 heeft 49 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister, op 1 juli 2021 was dat 75 procent.

Verlossend telefoontje

Toch kwam, op een dag in 2012, het verlossende telefoontje. Er was een hart beschikbaar voor hem. "Dan geef je je gezin een zoen en ga je de operatiekamer in", weet hij nog. De operatie slaagde. "Ik leef nu weer voluit. Mijn kinderen hebben weer een vader. Dat mij het leven weer is gegeven, is heel bijzonder."

Pieter loopt nu met het hart van een ander rond en dat gunt hij anderen die op de wachtlijst staan ook. "Het is het mooiste cadeau dat ik ooit heb gekregen. Het is dan ook heel goed dat de samenleving zich er steeds meer bewust van wordt. Er worden nu heel veel gezonde harten onnodig begraven of gecremeerd."

Families en artsen

Ook de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) juicht de groei van het aantal potentiële donoren toe. "Het is heel fijn voor families om te weten waar ze aan toe zijn, zeker als er een jong persoon overlijdt", zegt directrice Bernadette Haase. "Het vergemakkelijkt ook de gesprekken voor de artsen. Want het is lastig om, middenin het verdriet van een familie, te beginnen over een eventuele keuze voor donatie."

Pieter geniet ondertussen volop van het leven. "Ik kwam strompelend achter de rollator vandaan en nu kan ik alles weer. Mijn lijfspreuk is: het leven is geweldig", zo sluit hij vrolijk af.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.