panel
10 apr 2023, 11:03
Op Tweede Paasdag trekken veel mensen erop uit om te genieten van een extra vrije dag. Maar waarom hebben we eigenlijk een extra dag vrij na Pasen? Het antwoord op die vraag is te vinden in de rijke geschiedenis van ons land.
Pasen is van oudsher een belangrijk christelijk feest dat de wederopstanding van Jezus Christus viert. Het wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Omdat Pasen een religieus feest is, werd het vroeger altijd op zondag gevierd. Dit betekende dat mensen op maandag vrij waren om het feest nog wat langer te kunnen vieren.
Tweede Paasdag is op die manier al sinds 1618 vanuit de kerk erkend als christelijke feestdag, maar het duurde nog enkele eeuwen voordat dit ook in de wet werd geregeld. Bij het ontstaan van het koninkrijk der Nederlanden in 1815 werd in de Zondagswet vastgesteld dat Paasmaandag een officiële feestdag werd. In de jaren zestig van de twintigste eeuw werd dit nog eens bevestigd in de Algemene termijnenwet. Dit had te maken met de invoering van de vijfdaagse werkweek waarmee na de vrije zondag ook zaterdagen standaard vrij werden. De overheid wilde op deze manier het welzijn van werknemers bevorderen en zorgen voor meer balans tussen werk en privé.
Tegenwoordig heeft Tweede Paasdag nog steeds een belangrijke functie, met nieuwe tradities. Veel mensen gebruiken deze dag om bijvoorbeeld een uitstapje te maken, lekker te wandelen of fietsen in de natuur of te genieten van een heerlijke brunch met familie of vrienden. Of lekker naar de woonboulevard of de bouwmarkt om je huis flink onder handen te nemen.
Toch is er ook kritiek op het feit dat we Tweede Paasdag hebben. Sommige mensen vinden dat nu steeds vaker ook op feestdagen en in het weekend wordt doorgewerkt er meer ruimte moet zijn om werknemers zelf te laten invullen wanneer zij vrije dagen zouden mogen hebben.
Anderen vinden dat het feest teveel gericht is op het consumeren en het genieten van vrije tijd, in plaats van op de oorspronkelijke religieuze betekenis. Zo vindt 39 procent van de mensen Pasen in zijn algemeen te commercieel geworden, zo blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 4.228 respondenten. "Alles moet commercieel worden uitgebuit zonder stil te staan bij de bedoeling en de boodschap van Pasen", aldus een van de deelnemers. "Met de andere feestdagen is precies hetzelfde aan de gang. Geestelijke armoe, geen verbinding, geen besef van de religieuze feesten. Als er maar omzet is en geld verdiend wordt."
Dat Pasen mensen bij elkaar brengt bewijst de 66-jarige Frank Lepelaars. Hij brengt honderden kilo's paaseitjes rond bij dementerende ouderen in deze hartverwarmende reportage:
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Foto: Unsplash.com
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.