Terug

Volg Hart van Nederland

Top 15: dit zijn onze grootste ergernissen in het verkeer

panel

9 mrt 2023, 13:49

Mensen die te hard rijden of te zacht rijden. Onnodig links rijden of juist rechts inhalen. Waar heb jij de grootste hekel aan in het verkeer? Wat blijkt: bumperkleven staat als vanouds bovenaan als het gaat om grootste ergernissen, zo blijkt uit het Hart van Nederland verkeersonderzoek.

Aan een representatieve groep van 3.276 mensen werd de vraag gesteld wat hun grootste ergernissen in het verkeer zijn. Mensen konden drie ergernissen aangeven, waardoor de totale uitslag hoger ligt dan 100 procent.

Hieronder de volledige lijst van grootste ergernissen in het verkeer:

 1. Bumperkleven (40 procent van alle automobilisten zet dit in hun top 3)

 2. Smartphone gebruiken achter het stuur (38 procent)

 3. Geen richtingaanwijzer gebruiken (32 procent)

 4. Onnodig links rijden (31 procent)

 5. Agressief gedrag, zoals schelden of handgebaren (29 procent)

 6. Mensen die te langzaam rijden (25 procent)

 7. Automobilisten die afval uit het raam gooien (19 procent)

 8. Rechts ingehaald worden (13 procent)

 9. Hardrijders (12 procent)

 10. Files (10 procent)

 11. Mensen die oversteken zonder (goed) te kijken (9 procent)

 12. Mensen die groot licht aanhouden (7 procent)

 13. Stoplichten die lang op rood staan (7 procent)

 14. Fietsers (5 procent)

 15. Foutparkeerders (4 procent)

We vroegen mensen ook naar hun eigen rijgedrag. Zo zegt 66 procent van de Nederlandse bestuurders beter dan de gemiddelde automobilist te zijn. Lees het hier. Zelfoverschatting of met een slok of drugs op achter het stuur kan zeer gevaarlijke situaties opleveren:

Maikel reed in auto met drugs op: 'Had echt fout kunnen gaan'
1:57
Maikel reed in auto met drugs op: 'Had echt fout kunnen gaan'

Verschil in ergernissen bij andere leeftijd en geslacht

Overigens zijn de grootste ergernissen anders per leeftijdsgroep. Zo zijn bij de bestuurders onder de 30 jaar de drie grootste ergernissen: 'mensen die te langzaam rijden', 'geen richtingaanwijzer gebruiken' en 'onnodig links rijden'. Bij mensen ouder dan 50 is de top 3 juist 'bumperklevers', 'smartphone gebruiken achter het stuur' en 'agressief gedrag'.

Ook zijn er grote verschillen tussen wat vrouwen en mannen ergerlijk vinden. De grootste verschillen zitten hem in hoe gekeken wordt naar bumperklevers (44 procent van de vrouwen om 34 procent van de mannen), onnodig links rijden (25 procent van de vrouwen om 39 procent van de mannen) en mensen die niet kijken voor ze oversteken (12 procent van de vrouwen om 6 procent van de mannen).

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Niet alleen in het verkeer, maar ook in het vliegtuig ergert men zich graag. In de video bovenaan het artikel worden veelvoorkomende vliegtuig-ergernissen besproken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.