Terug

Volg Hart van Nederland

Ouders checken massaal de telefoon van hun kind

panel

12 feb 2024, 22:12

Je eigen kind volgen op sociale media of met een schuin oog meekijken naar de WhatsApp-gesprekken. Veel ouders houden in de gaten wat hun kinderen online uitspoken. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat maar liefst zeventig procent van de ouders van jonge kinderen in het afgelopen jaar wel eens in de telefoon van hun kind heeft gekeken.

Bijna duizend ouders met kinderen tussen de 8 en 14 jaar oud hebben de vragenlijst ingevuld. Daaruit bleek dat 70 procent in het afgelopen jaar de telefoon van hun kind heeft gecontroleerd. Vooral chatgesprekken via verschillende platformen, zoals sms, WhatsApp, Snapchat of TikTok worden gecheckt (60 procent). Ook de inhoud van verborgen mappen met foto's en video's wordt door 58 procent van de ouders bekeken.

Ouders willen ook graag weten wat hun kinderen online delen. Zo geeft een kleine meerderheid (55 procent) aan te kijken naar foto's en reacties die hun kind online plaatst, terwijl de helft van de ouders (51 procent) de locatie van hun kind controleert.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Inbreuk op privacy

Hoewel een kleine groep (5 procent) dit beschouwt als een inbreuk op privacy, vindt de overgrote meerderheid (88 procent) het prima dat ouders de telefoon van hun kinderen controleren. De acceptatie hangt echter af van de handelingen. Zo vinden de meeste mensen het acceptabel als ouders chatgesprekken en locaties bekijken, maar niet als ze de online zoekgeschiedenis controleren of nagaan met wie hun kinderen hebben gebeld.

Een meerderheid van 60 procent vindt dat ouders niet langer in de telefoon van hun kind mogen kijken zodra het kind 16 jaar oud is, en 90 procent vindt dat deze praktijk moet stoppen als het kind 18 jaar oud wordt.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.