Terug

Volg Hart van Nederland

Onbegrip over verhoging waterschapsbelasting, maar velen weten niet hoeveel het is

panel

21 juli 2023, 23:42

De rekening voor de waterschappen gaat komend jaar weer omhoog en dat kan in sommige regio's een flinke duit extra kosten. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft daar geen begrip voor, blijkt uit een representatief onderzoek van Hart van Nederland onder 2.997 respondenten.

Nederland telt 21 waterschappen. Eens per jaar wordt er aan de hand van je waterschap een rekening opgesteld. Voor elk waterschap is dat bedrag anders. Het geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld te zorgen voor genoeg en schoon drinkwater en om maatregelen tegen overstromingen te nemen. Uit onderzoek dat Hart van Nederland in maart uitvoerde, bleek al dat 81 procent van de Nederlanders niet precies weet wat de waterschappen doen.

Grote verschillen tussen waterschappen

Nu blijkt dat slechts 27 procent van de Nederlanders precies weet hoe hoog hun waterschapsbelasting is. 36 procent heeft wel een algemeen idee, maar nog eens 34 procent heeft totaal geen idee. Wat iemand ook betaalt, de rekening voor de waterschappen gaat komend jaar weer omhoog. Dat kan een flinke bak geld gaan kosten.

De verhoging komt onder andere door de hoge inflatie van afgelopen jaar en omdat er steeds meer moet worden gedaan aan gevolgen van klimaatverandering, zoals het verhogen en versterken van dijken en het tegengaan van de effecten van droogte. Gemiddeld gaat de rekening met 35 procent omhoog, maar de verschillen zijn groot. In de regio rond Amsterdam gaat de rekening omhoog van 360 euro naar 486, terwijl op de Veluwe deze slechts een paar euro stijgt van 303 naar 312 euro.

38 procent van de ondervraagden heeft begrip voor de noodzaak om de waterschapsbelasting te verhogen, 54 procent niet. De waterschappen die de rekening fors omhoog gooien, zeggen dat ze niet anders kunnen. "Dit komt, omdat wij in de voorgaande jaren een te laag tarief hebben gevraagd en nu een inhaalslag moeten maken", zegt waterschap Amstel, Gooi en Vecht bijvoorbeeld.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.