Terug

Volg Hart van Nederland

NSC-kiezer straft partij af na formatiebesluit: 'Mijn stem krijgt 'ie niet meer'

panel

7 feb 2024, 08:00

NSC-stemmers reageren zwaar teleurgesteld op het besluit van de partij om uit de formatiegesprekken voor een meerderheidskabinet te stappen. 64 procent van de NSC-stemmers vindt het besluit zelfs een schoffering van de kiezer, blijkt uit een peiling onder 2.143 leden van het Hart van Nederland-panel.

Partijleider Pieter Omtzigt kondigde dinsdagavond in een e-mail aan de leden aan zich terug te trekken uit de formatiegesprekken met PVV, VVD en BBB. Aanleiding voor NSC om de gesprekken te staken, is de tegenvallende financiële situatie van de overheid. De vier partijen hebben daar recent van de ministeries informatie over gekregen. Omtzigt meldt dat hij daarvan is geschrokken.

De actie van de partij kan echter niet op steun rekenen van de achterban. 75 procent van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op NSC stemde zegt teleurgesteld te zijn door het besluit van de partij, slechts 24 procent is dat niet.

'Geen loze beloftes'

Omtzigt schrijft in de brief aan de leden dat "we sinds vandaag met andere financiële verwachtingen voor de komende jaren zitten. NSC wil onder geen enkel beding beloftes maken aan Nederlanders, waarvan zij van tevoren weet dat dit loze beloftes zijn die de komende kabinetsperiode niet waargemaakt kunnen worden. Bestaanszekerheid bouw je niet met luchtkastelen."

Ondanks die uitleg steunt slechts 34 procent van de NSC-stemmers de keuze van de partij. 61 procent is het er niet mee eens, en nog eens 5 procent heeft er geen mening over.

In de open reacties op het onderzoek reageren verschillende NSC-stemmers boos. "Omzigt krijgt mijn stem niet meer, hij verloochent wat de kiezer wil", aldus een NSC-stemmer. "Wat valt die Pieter tegen zeg", aldus een ander. "Slappe nul als hij verantwoordelijk moet nemen. Schandalig!"

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.