Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse vrouwen zonnen niet meer topless: 'We zijn preuts geworden'

Nederlandse vrouwen zonnen niet meer topless: 'We zijn preuts geworden'

panel

9 juni 2023, 20:21

Sun out, buns out. Of, toch niet? Het is hartstikke warm en half Nederland trekt dit weekend naar het strand. Waar we in de jaren zeventig en tachtig nog zonder na te denken het bovenstukje thuislieten, is dat nu een ander verhaal. Nederlandse vrouwen zonnen niet meer topless.

Zeker jonge vrouwen houden hun bovenstukje aan, blijkt uit het Hart van Nederland-panel. Van de Nederlandse vrouwen onder de dertig zont 85 procent nooit topless. De vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar zijn iets vrijer, onder hen gaat tien procent soms met blote borsten de zon in, maar liever wel in de eigen tuin dan op het strand.

In de jaren tachtig was topless zonnen de normaalste zaak van wereld. Dit beamen de Hart van Nederland panelleden, een van hen zegt: "Vroeger woonde ik naast het strand en lag ik daar topless, nu ga ik veel minder naar het strand en zon ik minder". Een ander vult aan dat we in Nederland preutser zijn geworden.

Angst gefotografeerd te worden

Van alle vrouwen geeft 57 procent aan geen behoefte te hebben om topless te zonnen. De reden? Vijftien procent vindt het ongepast en een andere tien procent voelt dat hun lichaam daar aanleiding tot geeft. Zo body positive zijn de Nederlandse vrouwen dus nog niet. Een andere reden is angst om gefotografeerd te worden. "Het is nu veel minder vrij allemaal en je wordt meer bekeken", vertelt een vrouw aan Hart van Nederland. "In Nederland is iedereen veel met zijn telefoon bezig", vertelt een ander aan Hart van Nederland.

Een panellid denkt dat het misschien ook iets 'sociologisch' kan zijn. Als iedereen haar bikinitopje aan houdt, doe je dat zelf ook. "Ik ben zo'n kuddedier. Als er veel vrouwen zijn die topless liggen te bakken, dan zal ik dat zelf ook wel doen."

Vrouwen op straat vertellen hoe vaak zij nog in blote borsten zonnen:

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.