Terug

Volg Hart van Nederland

Mensen stuk tevredener over gang van zaken in Nederland dan paar maanden terug

Mensen stuk tevredener over gang van zaken in Nederland dan paar maanden terug

panel

9 aug 2023, 10:34

Nederlanders lijken positiever gestemd over de gang van zaken in ons land sinds het vertrek van het kabinet-Rutte IV. Uit representatief onderzoek onder 3.776 respondenten van het Hart van Nederland-panel blijkt een duidelijke toename in tevredenheid.

In mei, een ruime maand voor de val van het kabinet, gaf slechts 23 procent van de ondervraagden aan tevreden te zijn. In de meest recente peiling, uitgevoerd op 7 en 8 augustus op basis van dezelfde vraagstelling, is een opvallend sterke stijging te zien naar 35 procent dat nu zegt tevreden te zijn. Ook is het aantal mensen dat 'zeer ontevreden' gedaald van 46 naar 31 procent. Het aantal mensen dat 'enigszins ontevreden' was bleef nagenoeg gelijk, van 32 procent in mei naar 33 procent nu.

Meteen na de val van het kabinet reageerden veel mensen blij:

Nederland reageert op val van kabinet-Rutte IV
0:55
Nederland reageert op val van kabinet-Rutte IV

De panelleden kregen de volgende vraag: 'In hoeverre bent u in algemene zin tevreden of ontevreden over de gang van zaken in Nederland op dit moment?' Mensen konden uit vijf antwoorden kiezen, te weten:

  • Zeer tevreden: 3 procent

  • Enigszins tevreden: 32 procent

  • Enigszins ontevreden: 33 procent

  • Zeer ontevreden: 31 procent

  • Geen mening: 1 procent

Val kabinet

Het kabinet-Rutte IV viel op 7 juli. Of de stijging in tevredenheid direct te koppelen is aan deze politieke ontwikkeling is zonder meer onderzoek niet met zekerheid te zeggen, maar het tijdsframe suggereert wel een verband. Normaal zijn dit soort grote verschillen in tevredenheid over de staat van het land alleen te zien bij zeer grote politieke of sociale gebeurtenissen.

Bovendien is te zien dat het vooral mensen zijn die nu zouden stemmen op huidige oppositiepartijen van wie de tevredenheid is toegenomen, terwijl die van huidige stemmers van D66 of CDA is afgenomen, met respectievelijk 10 en 6 procent.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.