Terug

Volg Hart van Nederland

'Blank' of 'wit'? Deze term heeft nu de voorkeur in Nederland

'Blank' of 'wit'? Deze term heeft nu de voorkeur in Nederland

panel

5 juni 2023, 21:59

Het is een onderwerp dat de afgelopen jaren steeds vaker besproken wordt: zou het woord 'blank' om naar iemand met een lichte huidskleur te verwijzen nog wel gebruikt moeten woorden? Ondanks pogingen van antiracismebewegingen om een eind te maken aan het gebruik van het woord 'blank' en in plaats daarvan alleen nog 'wit' te gebruiken, blijkt het overgrote deel van de Nederlanders hier weinig gehoor aan te geven.

Dat blijkt uit onderzoek van het representatieve Hart van Nederland-panel onder 2.586 respondenten. Slechts 5 procent van de mensen heeft een uitgesproken voorkeur voor de term 'wit'. In totaal zegt 92 procent van de deelnemers het gebruik van het woord 'blank' prima te vinden. Hiervan zegt 57 procent het niet uit te maken welke van de twee woorden worden gebruikt, terwijl 35 procent een uitgesproken voorkeur voor 'blank' heeft.

Leeftijd of geslacht lijken hierin geen grote rol te spelen, maar juist wel politieke voorkeur. Het zijn vooral huidige stemmers van BIJ1, D66 en GroenLinks die 'wit' verkiezen boven 'blank', op afstand gevolgd door Partij voor de Dieren, VVD en Partij voor de Arbeid. Daarentegen geven kiezers van Forum voor Democratie, CDA, PVV en JA21 het vaakst aan 'blank' te verkiezen boven 'wit'.

Waarom 'blank' of 'wit'?

De termen 'blank' en 'wit' om naar mensen met een lichte huidskleur te verwijzen, hebben in Nederland de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. De term 'blank' heeft traditioneel gediend om naar deze bevolkingsgroep te verwijzen, maar er is steeds meer pleidooi voor het gebruik van 'wit' in plaats van 'blank'. De term 'blank' zou volgens sommige antiracismegroepen een onnodig positieve connotatie hebben, aangezien het ook 'onbevlekt' of 'zuiver' betekent. De term 'wit', daarentegen, wordt gezien als een neutralere term, die niet dezelfde historische bagage draagt.

Vanuit het idee om bewustwording over racisme te vergroten krijgen leerlingen nu ook de mogelijkheid lessen te krijgen over het onderwerp:

Lespakket voor basisscholen tegen racistisch 'verjaardagsliedje' Hanky Panky Shanghai
2:37
Lespakket voor basisscholen tegen racistisch 'verjaardagsliedje' Hanky Panky Shanghai

Bepaalde mediaorganisaties, waaronder de NOS en NU.nl, hebben er de afgelopen jaren voor gekozen om de term 'wit' te gebruiken in plaats van 'blank'. Deze keuze weerspiegelt hun streven naar een meer inclusieve en neutrale taal. Het besluit heeft zowel bijval als kritiek gekregen. Terwijl sommigen het een nodige stap vinden in de richting van meer gelijkheid en erkenning van historische ongelijkheden, zien anderen het als een onnodige verandering of zelfs als een vorm van overdreven politieke correctheid.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.