Terug

Volg Hart van Nederland

Mark (46) had anorexia: 'Moest 30 kilo aankomen tot ik op normaal gewicht zat'

Het beste van Hart

5 juni 2023, 21:09

Mannen hebben steeds vaker last van eetproblemen, zien ze bij het Leontienhuis. Meer en meer mensen melden zich aan hij het centrum om te herstellen van hun eetstoornis, en daar zitten steeds meer mannen tussen.

De stijging van het aantal aanmeldingen na de coronaperiode verbaast ervaringsdeskundige Mark Zijlstra (46) niet. Hij had anorexia als tiener. "Een eetstoornis gaat om controle houden", vertelt hij tegen Hart van Nederland. "Als mensen de controle verliezen over de rest van hun leven - denk aan verlies van een baan of dat je niet meer naar school kan - proberen deze mensen op een andere manier de controle te bewaren."

Ook Mark zijn eetstoornis start bij de angst om controle te verliezen. Als hij 16 jaar oud is wordt zijn moeder ernstig ziek en overlijden zijn opa en oma allebei in een korte tijd. "Ik was heel ongelukkig. Tegelijkertijd gaf het een veilig gevoel om controle te houden op de situatie."

Stemmetje in je hoofd

Vijf jaar lang heeft Mark last van zijn eetstoornis. "Het is een soort stemmetje in je hoofd die zegt: als je dat dan niet opeet, voel je je morgen veel beter. Ik was zwaar ondervoed op een gegeven moment." Hij wordt talloze keren opgenomen en zit ook een jaar in een kliniek.

Het is voor hem nog altijd erg pijnlijk om aan die periode te denken:

Mark (46) had anorexia: 'Moest 30 kilo aankomen tot ik op normaal gewicht zat'
2:17
Mark (46) had anorexia: 'Moest 30 kilo aankomen tot ik op normaal gewicht zat'

Maar op een gegeven moment draait hij een knop om en begint hij met aansterken tot een gezond gewicht. "Ik moest meer dan dertig kilo aankomen", vertelt hij. "De controle die ik had, moest ik leren loslaten. Dat was ontzettend eng."

Schaamte

Dat eetstoornissen minder snel bij mannen worden gezien, komt door het stereotype beeld dat we hebben bij deze ziektes, vertelt Anne-Marie van der Klugt, psycholoog bij het Leontienhuis. "Als we denken aan een eetstoornis, zien we een jong, dun, blank meisje voor ons, maar mannen krijgen het ook, of andere volwassen mensen."

Hoeveel mannen een eetstoornis hebben, is niet bekend. "Van mannen horen we eigenlijk niet dat ze anorexia hebben. Daarbij speelt schaamte een grote rol. Ook hulpverleners denken eerder aan een dwangstoornis, of autisme als een man bijvoorbeeld strakke eetregels heeft."

Mark heeft na een lang hulptraject zijn eetstoornis overwonnen. "Ik heb het echt een plekje gegeven, ik heb nooit een terugval gehad, ik eet alles waar ik zin in hebt. Maar die pijn zit nog steeds in me, dat ik andere mensen pijn heb gedaan. Dat zal altijd blijven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.