Terug

Volg Hart van Nederland

Dit wist jij sowieso nog niet over de paasstol

Het beste van Hart

29 mrt 2024, 16:58

Met het paasweekend voor de deur zijn veel mensen druk met de voorbereidingen voor een paasmaaltijd voor familie en vrienden. De absolute klassieker tijdens het ontbijt dit weekend blijft volgens bakkers nog steeds de paasstol. Volgens velen onmisbaar tijdens dit feest. Best vreemd eigenlijk, want wat blijkt nou: de stol is een typisch kerstbrood.

"De paasstol is eigenlijk een slimme afgeleide van de kerststol. Vanwege dat succes zijn ze ook begonnen met de paasstol", vertelt Fred Voskuil, directeur van het Nederlands Bakkerijmuseum. "Het brood was een soort offer, daarom zijn ze wat luxer."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

De broden werden eerst gemaakt voor adel. "De gegoede burgerij imiteerde de adel en nam dit over. Hetzelfde gold voor de 'normale burger', die het weer overnam van de gegoede burgerij", aldus Voskuil. Maar het brood werd altijd alleen gegeten rond de feestdagen omdat het te duur was voor het normale assortiment.

Ultieme tip

En de ultieme tip? Wachten met eten! "Het mooie aan de stol is dat het brood zichzelf conserveert. Normaal is brood een eendagsvlieg. Dan wordt het na dat het de oven uit is, steeds minder vers. Maar bij een stol begint het dan pas. Een stol rijpt en is enkele dagen oud alleen nog maar lekkerder eigenlijk."

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.