Terug

Volg Hart van Nederland

Dick Groenteman overleefde Auschwitz en viert nu zijn 100ste verjaardag

Dick Groenteman overleefde Auschwitz en viert nu zijn 100ste verjaardag

Het beste van Hart

18 juni 2023, 09:05

In de Tweede Wereldoorlog werd Auschwitz-Birkenau gebouwd, het beruchtste concentratiekamp van de nazi's. Meer dan een miljoen mensen, vooral Joden, vonden een gruwelijke dood in het kamp. Er is maar een klein deel van de gevangenen die deze hel hebben overleefd. Eén van die mensen is Dick Groenteman. Hij viert zondag zijn 100ste verjaardag.

Dick kwam in 1942 terecht in Auschwitz. Hij wilde zich samen met drie andere Amsterdamse jongens bij het Nederlandse leger voegen in Engeland. Helaas werden de jongens opgepakt tijdens hun plannen en belandde Groenteman in Auschwitz.

Vrijdag sprak Hart van Nederland met Dick over zijn tijd in het concentratiekamp:

Dick overleefde Auschwitz, en wordt 100 jaar oud
2:08
Dick overleefde Auschwitz, en wordt 100 jaar oud

Hier heeft Dick drie ellendige jaren gezeten. Totdat daar eindelijk de verlossing kwam. Na de bevrijding ging Dick vanuit Polen naar Nederland.

Toen de bevrijding eindelijk kwam, vertrok hij al gauw weer uit Nederland. Hij had geen woning en baan meer en zijn vrouw was zwanger. Hij vertrok naar Australië voor een nieuw bestaan.

Verjaardag

Australië voelt nu voor Dick als thuis. Hij woont er nog steeds en heeft daar zijn plek gevonden. Hij komt wel nog geregeld op bezoek in Nederland. Net zoals zondag, want dan wordt Dick 100 jaar. Dit zal gevierd worden in Diemen samen met de burgemeester van Diemen en andere genodigden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.