Terug

Volg Hart van Nederland

Aspergebitterballen en crackers van meelwormen: Fieldlab Meppel gaat strijd aan tegen voedselverspilling

Aspergebitterballen en crackers van meelwormen: Fieldlab Meppel gaat strijd aan tegen voedselverspilling

Het beste van Hart

18 juli 2023, 16:19

Fieldlab in Meppel is druk bezig met de strijd tegen voedselverspilling. Bitterballen van kromme asperges, crackers van meelwormen en jam van aardbeien met een gekke vorm. Dit zijn allemaal items die je kan tegenkomen tijdens het fieldlab experiment.

"Ons doel is om mensen bewust te maken van het feit dat we aan de productiekant van voedsel al een heleboel weggooien voordat het überhaupt in de supermarkt terechtkomt", legt initiatiefnemer van het Fieldlab, Stefan Dingemanse, uit aan RTV Drenthe.

Kromme asperges

Jaarlijks wordt in Nederland twee miljard kilo voedsel verspild. Dit gebeurd niet alleen bij de consument maar ook al bij de boer. Aspergekweker Eric Weiland moest jarenlang honderden kilo's aan asperges weggooien. Dit omdat ze door weersomstandigheden krommer groeien dan andere asperges.

In de vriezer van het Fieldlab ligt nu 160 kilo kromme asperges. Daar worden bitterballen van gemaakt. De reststroom wordt hier dus verwerkt tot een houdbaar product. "Die gaan we afzetten bij lokale bedrijven, dus restaurants. Maar we gaan het ook gebruiken voor onze eigen catering", legt Dingemanse uit.

Experimenteren

De bitterballen zijn nog niet helemaal perfect. Er wordt door de initiatiefnemers nog volop geëxperimenteerd over hoe ze de bal zo goed mogelijk kunnen maken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.