Terug

Volg Hart van Nederland

Salarisstrookje in 2023 valt een stuk(je) hoger uit: paar tientjes per maand meer

Salarisstrookje in 2023 valt een stuk(je) hoger uit: paar tientjes per maand meer

Politiek

25 jan 2023, 16:28

Vandaag is voor veel mensen de dag dat het salaris wordt gestort. Het eerste loonstrookje van dit jaar ziet er een stuk positiever uit want iedere werknemer is er dit jaar op vooruit gegaan.

Wat is er anders aan het nieuwste loonstrookje? Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft uitgezocht dat 2023 voor veel Nederlanders financieel gezien bijkomen wordt van de klap van 2022. Veel werkenden zullen zien dat ze netto meer salaris overhouden omdat ze meer arbeidskorting krijgen en dus minder belasting hoeven te betalen. Ook ontvangen veel werkenden een cao-loonsverhoging. En mensen met kinderen merken dat ze dit jaar meer kinderbijslag en kindgebonden budget krijgen.

Carola Schouten, minister van Armoedebeleid, legt aan Hart van Nederland uit hoe het zit. "Het kabinet heeft per 1 januari maatregelen genomen. Zo gaat de huur- en zorgtoeslag omhoog, het prijsplafond is ingegaan voor energieprijzen en de loonbelastingen zijn iets omlaag gegaan."

Deze maand meer geld

Met de genomen maatregelen verwacht de regering dat mensen vanaf deze maand meer geld zullen overhouden in hun portemonnee. Al houdt minister Schouten een slag om de arm: "Voor sommige mensen zal het moeilijk blijven." Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen bijvoorbeeld als je minder bent gaan werken, maar als je net zoveel werkt als vorig jaar en met hetzelfde loon dan ga je er op vooruit. Of het voldoende is om de torenhoge inflatie van afgelopen jaar te compenseren moet nog maar blijken.

De grootste stijging is voor mensen met een minimumloon

Procentueel gaan de mensen met een lager inkomen er meer op vooruit omdat het minimumloon met ruim 10 procent is verhoogd. De meeste mensen die in loondienst werken, profiteren van de verhoging van het cao-loon.

Reiskosten- en thuiswerkvergoeding omhoog

Ook het naar je werk gaan wordt een stukje goedkoper voor de eigen beurs. De reiskostenvergoeding gaat namelijk iets omhoog van 19 cent naar 21 cent. Een werkgever is dit niet verplicht maar het wordt wel geadviseerd. De thuiswerkvergoeding mag dit jaar omhoog naar 2,15 euro. In 2022 was dat nog 2 euro.

Financieel op adem komen

Dat 2023 een stuk positiever is voor de portemonnee beaamt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: "Gezien de vele betalingsachterstanden die mensen het afgelopen jaar hebben opgelopen is het goed om te zien dat de portemonnee er dit jaar hopelijk een stuk beter uitziet." In 2022 heeft iedereen flink moeten inleveren en de prijzen in de supermarkt blijven hoog. "Bovendien hebben velen nog rekeningen liggen die ingelopen moeten worden." De organisatie rekende voor 117 soorten huishoudens uit of ze er dit jaar op voor- of achteruitgaan. In de meeste gevallen komt er een plus uit de berekening, variërend van 0,5 procent tot ruim 8 procent. In sommige situaties is er een min van 0,2 procent.

Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat steeds meer Nederlanders moeite hebben om het hoofd boven water te houden:

Bijna helft van de Nederlanders heeft moeite financieel rond te komen
2:04
Bijna helft van de Nederlanders heeft moeite financieel rond te komen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.