Podcast
20 mei 2023, 07:44
Voetbal is emotie. Maar niet altijd is dat een argument dat opgevoerd kan worden. Met enige regelmaat worden scheidsrechters op het voetbalveld slachtoffer van verbaal en/of fysiek geweld. Wat zijn de verhalen daarachter en wat doet de sport eraan om dit tegen te gaan? In de podcast Teruggefloten nemen we je mee in deze wereld.
Geweld op het veld voorkomen en tegengaan. De KNVB is er actief mee bezig. “In de opleiding en themabijeenkomsten is het een belangrijk onderwerp”, legt hoofd scheidsrechterszaken in het amateurvoetbal Sebastiaan Kleijburg uit. “Scheidsrechters gaan met elkaar in gesprek en wisselen ervaringen uit. We willen nog veel meer scheidsrechters kunnen informeren over de afloop van incidenten. Daar zijn we mee bezig. Ook willen we scheidsrechters bellen na een gestaakte wedstrijd, om ze te ondersteunen als er iets is gebeurd.”
In het betaalde voetbal krijgen scheidsrechters ook te maken met fanatieke sporters, coaches en publiek. “Dat is niet altijd makkelijk”, legt de internationale scheidsrechter Danny Makkelie uit. “Je moet sterk in je schoenen staan. Het is belangrijk om zelfverzekerd te zijn, vertrouwen te hebben en de spelregels goed te kennen. Ook is het belangrijk om rust en kalmte uit te stralen. Je moet er in groeien en je moet de huid van een olifant hebben, niet de oren.”
De KNVB heeft als doel om het aantal scheidsrechters in vier jaar tijd met 25% te doen laten stijgen. Dat gaat dan om ongeveer 1.000 scheidsrechters. “Dat betekent dat we flink aan de bak moeten”, zegt Kleijburg. “We gaan er fors op inzetten om verenigingen te ondersteunen hierin. Wij nemen hier ook extra personeel voor aan. Er gebeurt bij veel clubs nog te weinig op arbitragebied, dus daar is veel winst te halen. We zetten ook in op het behoud van KNVB scheidsrechters. We willen hun, zeker in de beginjaren, goed ondersteunen om ze te binden en zorgen dat we dichterbij hun staan en ze zo het gevoel geven dat ze ergens bij horen.” Beluister hieronder de vierde en laatste aflevering van Teruggefloten, waarin Danny Makkelie en Sebastiaan Kleijburg nog veel meer van hun ervaringen en verhalen delen.
Teruggefloten luister je op je favoriete podcastapp, bijvoorbeeld via Spotify, Apple Podcasts en Juke. Abonneer je vooral om niks te missen!
Wil je in contact komen met de redactie? Stuur dan een mail naar podcast.hart@talpanetwork.com.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.