Terug

Volg Hart van Nederland

Teruggefloten – aflevering 3: Wat het voetbal doet om verbale en non-verbale agressie te stoppen

Teruggefloten – aflevering 3: Wat het voetbal doet om verbale en non-verbale agressie te stoppen

Podcast

20 mei 2023, 07:44

Voetbal is emotie. Maar niet altijd is dat een argument dat opgevoerd kan worden. Met enige regelmaat worden scheidsrechters op het voetbalveld slachtoffer van verbaal en/of fysiek geweld. Wat zijn de verhalen daarachter en wat doet de sport eraan om dit tegen te gaan? In de podcast Teruggefloten nemen we je mee in deze wereld.

Wat gebeurt er met een voetballer nadat hij een langdurige schorsing heeft gekregen voor een vergrijp op het voetbalveld? Een van de opties voor spelers tot en met 23 jaar is om deel te nemen aan een cursus van Bureau HALT. In ruil voor deelname kunnen ze een strafvermindering krijgen van de KNVB. “Er zijn twee soorten trainingen”, zegt Diana Vos, medewerker van HALT, daarover. “Centraal staat een excuusgesprek met het slachtoffer, maar die moet dat wel willen.”

275 trainingen

“Wij geven jaarlijks ongeveer 275 trainingen”, vervolgt Vos. “Als de gesprekken plaatsvinden zijn het vaak mooie gesprekken. Het herstelstuk is voor ons het belangrijkste van de trainingen. Ik kan me een gesprek herinneren tussen een speler en een grensrechter. Er was na het gesprek iets van zijn schouders afgevallen. Allebei waren ze er superblij mee, omdat ze elkaar nog vaker zouden gaan zien. Dat was wel een succesverhaal.”

Schelden de kop indrukken

Bij de Brabantse voetbalclub Unitas ’30 zijn ze actief bezig om het schelden met de ziekte kanker de kop in te drukken. “We lopen er al een tijdje mee”, legt voorzitter Ton Staaltjens uit. “Het was gebruikelijk voor spelers en mensen langs de kant om dit woord te gebruiken. Maar ook tegen vrijwilligers en scheidsrechters. Dit werd te veel. In januari zijn we deze actie gestart met consequenties eraan, zodat er een positievere sfeer is. Scheidsrechters geven hier nu direct een rode kaart voor. Als het een speler van onze club is wordt diegene direct vier weken op non-actief gesteld. Die speler mag dan bijvoorbeeld ook niet trainen.”

“Het woord wordt een stuk minder gebruikt”, zegt Staaltjens. “We hebben de straf twee keer op moeten leggen bij ons eigen team en drie keer aan iemand van de tegenstander. De reacties zijn positief, maar wanneer de straf ook echt wordt opgelegd is de acceptatie even lastig. Dat heeft dan wel even wat nazorg en uitleg nodig bij de speler en de trainer, omdat het best een zware sanctie is.”

Beluister hieronder de derde aflevering van Teruggefloten, waarin Diana Vos en Ton Staaltjens nog veel meer van hun ervaringen en verhalen delen.

Teruggefloten luister je op je favoriete podcastapp, bijvoorbeeld via Spotify, Apple Podcasts en Juke. Abonneer je vooral om niks te missen!

Wil je in contact komen met de redactie? Stuur dan een mail naar podcast.hart@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.