Terug

Volg Hart van Nederland

Teruggefloten – aflevering 2: Wat kan het voetbal leren van regels in een andere sport?

Teruggefloten – aflevering 2: Wat kan het voetbal leren van regels in een andere sport?

Podcast

20 mei 2023, 07:42

Voetbal is emotie. Maar niet altijd is dat een argument dat opgevoerd kan worden. Met enige regelmaat worden scheidsrechters op het voetbalveld slachtoffer van verbaal en/of fysiek geweld. Wat zijn de verhalen daarachter en wat doet de sport eraan om dit tegen te gaan? In de podcast Teruggefloten nemen we je mee in deze wereld.

Niet in alle sporten is het een gebruik dat er tegen scheidsrechters wordt gezeurd als zij een beslissing nemen. In het hockey of rugby komt dit nauwelijks voor. Hoe dit kan? Koen Maaijen, op landelijk niveau rugbyscheidsrechter, legt dit uit. “Bij ons is er ook wel commentaar, er zijn alleen duidelijke regels aan verbonden. De aanvoerder mag met de scheidsrechter praten, de spelers in principe niet. Het uitschelden of beledigen van een scheidsrechter wordt bij ons bestraft met een forse schorsing van bijvoorbeeld acht weken.”

Cultuuromslag

“Daarnaast hebben wij de tien meter”, legt Maaijen uit. “Dat betekent dat bij commentaar de bal tien meter verder naar het doel van de tegenstander kan worden gelegd. Daar zitten ze niet op te wachten. Maar meestal proberen we eerst een probleem op te lossen voordat we een straf uitdelen. Je fluit en geeft aan waarom je doet, daarmee schep je veel duidelijkheid.”

Maaijen kijkt met duidelijke ergernis naar hoe er commentaar wordt gegeven tegen scheidsrechters in het voetbal. “Je ziet het op tv, maar op het amateurveld doen ze dat na. Je maakt mij niet wijs dat een scheidsrechter beter gaat fluiten omdat er tien man om hem heen staat als hij een beslissing neemt. Maar waar een wil is, is een weg. Straf commentaar en geweld af. Een cultuuromslag is nooit te laat.” Beluister hieronder de tweede aflevering van Teruggefloten, waarin Koen Maaijen nog veel meer van zijn ervaringen en verhalen deelt.

Teruggefloten luister je op je favoriete podcastapp, bijvoorbeeld via Spotify, Apple Podcasts en Juke. Abonneer je vooral om niks te missen!

Wil je in contact komen met de redactie? Stuur dan een mail naar podcast.hart@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.