Terug

Volg Hart van Nederland

Viaplay trekt zich terug uit een hele hoop landen, maar blijft (voorlopig) in Nederland

Viaplay trekt zich terug uit een hele hoop landen, maar blijft (voorlopig) in Nederland

Entertainment

20 juli 2023, 08:39

Streamingdienst Viaplay trekt zicht terug uit veel landen maar blijft actief in Nederland. De financiële resultaten staan al langer onder druk en in veel landen verwacht het Zweedse entertainmentbedrijf investeringen in nieuwe programma's niet terug te verdienen. Met de reorganisatie verdwijnt ook een kwart van alle banen bij Viaplay.

Het streamingplatform, onder meer bekend van de uitzendingen van de Formule 1-races, wil zich voortaan alleen maar richten op de Scandinavische landen en Nederland. Dat betekent dat Viaplay vertrekt uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Polen en de Baltische staten. De onderneming gaat nog wel verder met Viaplay Select, waarbij partnerbedrijven series en films in het buitenland uitbrengen.

In januari werd de abonnementsprijs verhoogd:

Van groei naar krimp

Met de bezuinigingen wijzigt de onlangs aangetreden topman Jørgen Madsen Lindemann de koers van het in 2018 opgerichte bedrijf rigoureus. Onder zijn voorganger investeerde Viaplay nog fors in de uitbreiding naar nieuwe markten.

Lindemann maakt zich zorgen over alle toekomstige kosten voor veel programma's. De omzet stijgt weliswaar, maar niet hard genoeg om alle toekomstige betalingen te kunnen doen. Daarom moet het bedrijf ook in gesprek met zijn geldschieters over de voorwaarden rond een aantal leningen, zegt de topman in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Ontslagen

Eerder werd al bekend dat Viaplay in Nederland werknemers heeft ontslagen, hoewel niet precies bekend is hoeveel. Wereldwijd heeft het bedrijf zo'n 1500 medewerkers.

In het tweede kwartaal leed Viaplay een verlies van 75,2 miljoen Zweedse kroon (6,5 miljoen euro). Naast een dip in advertentie-inkomsten kampt het bedrijf ook met stijgende kosten, waaronder de tarieven voor sportuitzendingen die meestijgen met de inflatie. Viaplay heeft zo'n 7 miljoen abonnees en rekent erop dat aantal dit jaar licht op te voeren.

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.