Terug

Volg Hart van Nederland

'Tom Egbers vertoonde grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport'

'Tom Egbers vertoonde grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport'

Entertainment

10 mrt 2023, 21:16

Presentator Tom Egbers heeft op de redactie van NOS Sport grensoverschrijdend en intimiderend gedrag vertoond, schrijft de Volkskrant. De krant is op de hoogte van "meerdere situaties" tegenover vrouwen op de redactie, zo wordt geschreven op basis van bronnen in een uitgebreid artikel over de cultuur bij NOS Sport.

Egbers zou in 2005 korte tijd een affaire hebben gehad met een 22-jarige stagiaire van NOS Sport. De presentator belde en sms'te haar veelvuldig, ook midden in de nacht, tot ze viel voor zijn avances. Nadat de affaire werd beëindigd, escaleerde de situatie volgens de krant en begon Egbers de vrouw te pesten. In het bijzijn van meerdere collega’s noemde hij haar "de as van het kwaad", "het vergif" en "serpent". Ook maakte hij wanneer zij langsliep het handgebaar waarmee hij deed alsof hij iemands keel doorsnijdt.

Spijt

De presentator betuigt in de Volkskrant spijt over zijn gedrag. Ook betreurt hij de relatie die hij met de vrouw had. "Ik kijk op deze hele periode terug als een uitzonderlijk verdrietige, waarin ik fouten heb gemaakt. Daarvan heb ik spijt. Ik kan het helaas niet terugdraaien."

In het artikel doet ook oud-presentatrice Aïcha Marghadi haar verhaal. Ze werd tijdens haar periode bij NOS op grote schaal gepest op de redactievloer. Ze werd onder meer uitgefoeterd vanwege haar achtergrond en belachelijk gemaakt vanwege haar beperkte kennis. Vrijwel niemand deed iets om haar te beschermen.

Angst en intimidatie

De Volkskrant sprak de afgelopen maanden met 32 medewerkers, oud-medewerkers en andere betrokkenen van NOS Sport. Daaruit blijkt volgens de krant dat er al lange tijd een cultuur heerst waarin vrouwen zich onveilig voelen en waarbij meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag niet serieus worden behandeld. Onder medewerkers heerst angst, sommigen voelen zich geïntimideerd door leidinggevenden en de hoofdredactie.

De meeste medewerkers wilden alleen anoniem met de krant praten. Anderen wilden nog niet hun verhaal kwijt omdat ze liever wilden wachten op de externe inventarisatie die de NOS zelf liet uitvoeren.

Een dag eerder vertelde presentator Jack van Gelder in de SBS6-talkshow HLF8 dat er minstens twee gevallen van grensoverschrijdend gedrag tegen hem zijn gedaan.

Jack van Gelder bekent twee #MeToo-incidenten: 'Kom bij me in bad zitten'
2:52
Jack van Gelder bekent twee #MeToo-incidenten: 'Kom bij me in bad zitten'

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.