Entertainment
11 nov 2021, 12:02
Of een mogelijke lockdown gevolgen heeft voor de sinterklaasintochten in ons land komend weekend, is nog onduidelijk. Achter de schermen wordt momenteel koortsachtig overlegd. "We gaan ervan uit dat de intocht zaterdag kan doorgaan zoals gepland, maar we hebben wel een alternatief scenario achter de hand", zegt Peter Boelhouwer van Sinterklaas in Den Haag.
"Alles is onzeker. Als morgenavond bij de persconferentie duidelijk wordt dat het niet door kan gaan, komen we met een ander scenario." Wat dat precies is, wil hij op voorhand nog niet zeggen. Volgens Boelhouwer zijn alle 5000 gratis tickets voor de aankomst van de goedheiligman in de haven van Scheveningen inmiddels vergeven. Volwassenen moeten hier een coronatoegangsbewijs tonen. "Ga lekker langs de route staan, die is 11 kilometer lang en als je beide kanten meetelt 22 kilometer", aldus de organisator.
In Amsterdam is de opbouw voor de intocht zondag al begonnen, zegt Edgar Peer, voorzitter van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam. Wel houdt hij er ook rekening mee dat het feest alsnog niet kan doorgaan. Die beslissing laat de stichting aan de bevoegde instanties. "Het is heel spannend. We hebben bijna elk uur contact met de gemeente."
Peer zegt dat er alles aan is gedaan om de intocht zo coronaproof mogelijk te maken. "Maar als de autoriteiten zeggen dat het toch niet kan, dan moeten we ons daarbij neerleggen. Wat niet kan, dat kan niet."
De organisatie van de intocht in Rotterdam heeft er nog vertrouwen in dat een mogelijke lockdown niet direct gevolgen heeft voor het evenement in de Maasstad. "We verwachten niet dat de lockdown meteen zal ingaan." Wel is woensdag besloten voor de aankomst van de sint op het Willemsplein een coronacheck in te voeren. Rond de haven is plek voor 5000 mensen, maar een woordvoerder verwacht niet dat er zoveel zullen komen. Voor een plek langs de route is geen QR-code nodig.
In een aantal plaatsen in het land is de intocht van Sinterklaas afgeblazen. Zo trokken de organisaties in Utrecht en Roermond zich terug vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. In steden en dorpen waar de goedheiligman wel aankomt, is de intocht veelal aangepast om ervoor te zorgen dat mensen voldoende afstand kunnen houden.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.